Un estudi atribueix l’increment de casos a l’exposició a una toxina de l”Escherichia coli’ els primers deu anys de vida

Una mostra sospitosa d”Escherichia coli’, en una imatge d’arxiu.
L’exposició durant la infància a una molècula tòxica anomenada colibactina podria ser un nou marcador de càncer colorectal en edats primerenques. Un equip internacional liderat per la Universitat de Califòrnia a San Diego assenyala una toxina produïda per algunes soques d’Escherichia coli, presents sobretot al còlon i el recte, que tenen capacitat per alterar l’ADN de les cèl·lules. Segons aquests investigadors, el bacteri s’amagaria darrere “l’epidèmia de càncer colorectal” en menors de cinquanta anys.
Un estudi publicat aquest dimecres a la revista Nature suggereix que la colibactina pot imprimir una signatura genètica a l’ADN de les cèl·lules del còlon durant la primera infància. Amb el pas dels anys, assenyalen els científics, augmenten substancialment les mutacions relacionades amb el càncer colorectal en menors de cinquanta anys que van estar en contacte amb el bacteri. “Si algú adquireix una d’aquestes mutacions impulsores als deu anys, es podria avançar dècades en el desenvolupament del càncer colorectal i patir-lo als quaranta anys en lloc dels seixanta”, planteja Ludmil Alexandrov, de la Universitat de Califòrnia a San Diego i autor principal d’estudi.
Si la tendència a l’alça es manté, el càncer colorectal podria ser la principal causa de mort per càncer en adults joves el 2030. El perquè d’aquest augment, però, es desconeix. Sí que se sap que els joves amb aquesta malaltia no acostumen a tenir antecedents familiars i presenten pocs factors de risc coneguts, com obesitat o hipertensió. Per aquest motiu, l’equip internacional ha intentat buscar possibles causes entre carcinògens ambientals o infeccions microbianes.
Els investigadors, encapçalats pel nou cap de Grup de Genòmica Digital del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), Marcos Díaz Gay, han analitzat 981 genomes de pacients amb càncer colorectal d’onze països d’Europa, Amèrica i Àsia i han identificat restes específiques de mutacions corresponents a l’acció de la colibactina dins l’ADN. Segons la investigació, aquestes empremtes són fins a tres vegades més freqüents en els adults menors de quaranta anys que en els diagnosticats després dels setanta anys.
“Aquestes firmes mutacionals són una mena de registre històric al genoma”, afirma Alexandrov. Segons aquest investigador, el nou estudi dona suport “fermament” a la hipòtesi que els bacteris productors de colibactina podrien estar colonitzant silenciosament el còlon de criatures, iniciant canvis moleculars al seu ADN i preparant el terreny per al càncer colorectal molt abans que l’aparició de símptomes.
Focus en els primers anys de vida
Aquest estudi és el primer que demostra un augment substancial de les mutacions relacionades amb la colibactina en els casos de càncer colorectal en menors de cinquanta anys, si bé no planteja com evitar o combatre la infecció dels bacteris productors de colibactina. La troballa, de fet, va ser casual. “El nostre objectiu era examinar els patrons mundials de càncer colorectal per entendre per què alguns països tenen taxes molt més altes que altres. Però a mesura que aprofundíem en les dades, una de les troballes més interessants i cridaneres va ser la freqüència amb què les mutacions relacionades amb la colibactina es donaven en els casos d’aparició primerenca”, relata Díaz Gay.
El següent pas és identificar com s’exposen els nens als bacteris productors de colibactina i què es pot fer per prevenir o mitigar aquesta exposició. Per exemple, si hi ha dietes o estils de vida més propicis a la producció de colibactina o si hi ha variacions d’un país a un altre, i això faria que calguessin estratègies de prevenció específiques per a cada regió. Per a Alexandrov, el canvi conceptual que suposa aquest nou estudi és que molts càncers poden tenir el seu origen en exposicions ambientals o microbianes els primers anys de vida, molt abans del diagnòstic. “Això canvia la nostra manera de pensar sobre el càncer. No es tracta només del que passa a l’edat adulta, sinó també a la primera dècada de vida, potser fins i tot en els primers anys”, conclou.
FONT DIARI ARA: https://www.ara.cat/societat/salut/vinculen-l-augment-cancer-colorectal-joves-infeccio-bacteriana-infancia_1_5356081.html