El TOT Sant Cugat entrevista a la presidenta de la Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà Planas, en el marc de la celebració del Dia Mundial contra el càncer
La presidenta de Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà Planas. FOTO: Cedida
El 4 de febrer és el Dia Mundial contra el càncer, una malaltia, que segons la Red Española de Registros de Cáncer (REDECAN), afecta 286.664 a Espanya. Al TOT Sant Cugat parlem amb la presidenta de la Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà Planas, una entitat sense ànim de lucre ofereix de forma gratuïta una atenció integral a malalts i familiars per donar resposta de manera àgil i immediata a les seves necessitats.
Què és la Fundació Oncolliga?
La Fundació Oncolliga és una entitat que ja té més de 20 anys d’existència i que té l’objectiu d’ajudar a les persones que pateixen la malaltia del càncer des d’un punt de vista psicosocial. De fet, la fundació no solament ajuda al que està patint la malaltia, sinó que també tractem amb el seu entorn, és a dir, els seus familiars o les persones cuidadores.
“Tractem de disminuir l’impacte emocional que pateix el pacient i els seus familiars en el moment del diagnòstic”
Coma actua l’entitat?
Als pacients se’ls atén d’una forma individualitzada per tal d’orientar-los, assessorar-los i, si cal, també els podem ajudar econòmicament. Concretament, actuem des de diferents vessants. En l’àmbit psicològic, tractem de disminuir l’impacte emocional que pateix el pacient i els seus familiars en el moment del diagnòstic. A més a més, també oferim un servei d’atenció a domicili, en el que persones especialitzades en aquest tipus de malalts van a casa unes hores a la setmana per ajudar-los amb la seva higiene personal, anar a comprar si és necessari, etc. Així mateix, des del punt de vista del treball social, oferim préstec de material, com cadires de rodes o llits especials, perquè moltes d’aquestes persones quan tornen a casa després de l’operació tenen problemes de desplaçament o han d’estar moltes setmanes al llit.
A on actua la Fundació Oncolliga?
Nosaltres tenim la seu central a Barcelona i després tenim diferents delegacions. Estem a Terrassa, a Sabadell, a Calella, a Rubí, a Vilassar de Mar i a Sant Cugat. La majoria dels serveis s’ofereixen des de Barcelona i Terrassa, encara que des de les altres poblacions també es donen alguns serveis.
“Durant tot el 2023 vam atendre un total de 2.459 persones a Catalunya”
Quants pacients tracta la Fundació?
Les últimes dades que tenim, són del 2023. Aquestes diuen que durant tot el 2023 vam atendre un total de 2.459 persones a Catalunya. De tots aquests pacients, 740 reben psicologia, 291 reben el servei d’atenció domiciliària i 1.235, el de treball social. Les dades del 2024 encara no les tenim, però segurament haurem superat aquests números.
Com funciona l’entitat en l’àmbit financer?
Nosaltres depenem de particulars, és a dir de persones que fan donatius. També rebem diners de les subvencions públiques, de les activitats solidàries que organitzem des de les diferents delegacions de la fundació i dels patrocinadors, que són empreses que ens donen certes quantitats de diners perquè els utilitzem en el que considerem necessari o, de vegades, ens diuen a on volen destinar exactament aquells diners.
Com d’importants són les subvencions públiques per a l’entitat?
Les subvencions públiques representen un 18% del nostre pressupost. La veritat és que, de vegades, obtenir les subvencions públiques és difícil, ja que hi ha moltes entitats que demanen diners i no sempre es poden obtenir. Per la nostra part, estem molt satisfets, i és que des que vam començar a rebre les subvencions, aquestes han continuat, que, al cap i a la fi, és l’important. Això vol dir que ens tenen en compte i d’alguna manera és un reconeixement a la feina ben feta.
“Procurem fer diferents actes durant aquest dia i al llarg de tota la setmana per a commemorar la lluita contra el càncer”
Que significa la celebració del Dia Mundial contra el càncer?
Des de ja fa molts anys, a Europa i a Amèrica es va decidir que el dia 4 de febrer es commemoraria el Dia Mundial contra el càncer. Amb això com a base, entitats com la nostra, procurem fer diferents actes durant aquest dia i al llarg de tota la setmana per a commemorar la lluita contra el càncer.
Què organitzeu a Sant Cugat?
A Sant Cugat durant el 4 de febrer tenim dues activitats. Primer de tot, a les 11:30 h a la plaça de la Vila, hi ha un manifest de les entitats locals amb l’alcalde. Després, a les 18 hores a la Casa de Cultura, farem una xerrada que parlarà de les perspectives del càncer, la seva incidència i la supervivència actual.
I a altres poblacions?
A Barcelona, el dimecres 5 de febrer a les 12 hores a la plaça del Rei de Barcelona, recuperarem la festivitat de Santa Àgata, patrona de les dones amb càncer de mama. Organitzarem una missa en la qual, com mana la tradició, es beneiran i es repartiran els panets en forma de pits, els quals representen el símbol de Santa Àgata, que va ser torturada tallant-li els pits i, després de diverses tortures, es va guarir miraculosament de les ferides. Així mateix, a Terrassa, tenim un programa per a persones que han patit càncer que començarà el dia 6 de febrer i que finalitzarà el 6 de març. Es faran 5 sessions, una per setmana, per explicar diferents temes com l’orientació juridicolaboral, l’exercici físic, la nutrició, la sexualitat, etc.
“Hem de continuar existint per poder donar aquest suport a totes aquestes persones”
Què poden fer les persones per ajudar en la lluita contra el càncer?
Evidentment, poden fer donatius, ja que els necessitem per continuar tirant endavant, perquè malauradament de malalts no ens falten. Per tant ens va bé que les persones participin en els actes i activitats solidàries que fem per a poder recollir diners, ja que la incidència del càncer és alta i, en conseqüència, hem de continuar existint per poder donar aquest suport a totes aquestes persones.
Què demaneu a l’administració pública?
Que ens continuïn ajudant. Al final estem fent una feina, la qual des de l’administració pública no poden arribar. I és que, des dels mateixos hospitals ens envien pacients perquè els atenguem des del punt de vista psicològic. Estem fent aquesta feina, estem col·laborant amb l’administració i és lògic que a les administracions públiques, tant ajuntaments com la Generalitat, continuïn donant suport econòmic perquè puguem continuar atenent totes aquestes persones que van passant per la nostra entitat.
“El càncer s’està convertit en una malaltia crònica”
Com s’ha millorat en la lluita contra el càncer?
La recerca ha avançat molt i ara la qualitat de vida dels malalts és molt millor que abans. Les morts per la malaltia han disminuït fins al punt de què el càncer s’està convertit en una malaltia crònica. Avui dia, hi ha moltes persones que se’n surten i que continuen amb la seva vida laboral o els seus estudis. De persones amb càncer continuaran havent-hi moltes, però la bona notícia és que la supervivència cada cop és més alta.
Quines assignatures queden pendents?
Estem intentant que les empreses que tenen algun cas d’una persona que ha estat alguns mesos de baixa es pugui reincorporar de mica en mica. Així mateix, recentment s’estan fent estudis molt profunds dels càncers més freqüents. A partir d’aquí, aquests estudis estan aconseguint que s’avanci més en la recerca i s’aconsegueixi una supervivència encara més alta. L’objectiu final és que aquella persona que superi la malaltia després pugui viure els màxims anys possibles.