La presidenta d’Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, va assistir ahir a la tarda a la celebració dels 20 anys d’història de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que es va fer ahir a la tarda Barcelona. Vilà va ser cofundadora i presidenta de la Taula, i la Fundació Oncolliga forma part d’aquesta institució que defensa els drets socials i l’enfortiment de les entitats socials catalanes.
Barcelona, 20 de juny de 2023
La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha celebrat els seus 20 anys d’història amb un acte aquesta tarda a la sala Paral·lel 62, que ha aplegat autoritats com el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i Maria Eugènia Gay Rosell, 2a tinenta d’alcaldia Cicles de Vida, Drets Socials, Cultura, Educació, Esports i Coordinació Territorial, entre altres representants d’administracions públiques, institucions, ens, entitats i moviments socials, empreses i mitjans de comunicació. Ho ha fet amb una celebració que ha fet visible la feina i contribució d’aquesta institució en la defensa dels drets socials i l’enfortiment de les entitats socials catalanes, que impulsen projectes de lluita contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats i iniciatives que promouen l’empoderament i l’autonomia de les persones en situació o risc d’exclusió social.
En la incidència per garantir els drets socials, la Taula ha participat activament en l’increment del 8% de l’IRSC (índex de referència que dona accés a les prestacions socials), l’impuls de la ILP per canviar la legislació hipotecària, la redacció i negociació del conveni que regula la pobresa energètica i el Pacte per la Infància. A més, forma part d’espais de presa de decisions i assessorament al Govern com el Consell de Treball, Econòmic i Social; la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania; l’Aliança Catalunya 2030; Diplocat o el Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, entre altres. I sobretot la Taula ha donat resposta a les dues crisis globals: la del 2008 i la Covid, aquesta última reconeguda amb la Medalla d’Honor de Barcelona per pal·liar els greus efectes socials de la pandèmia.
“La Taula i les nostres federacions hem treballat per al bé comú i hem construït igualtat, inclusió i justícia social, tot allò que alguns s’entesten a destruir. No defallim, no deixem que guanyin més terreny, siguem atrevides, no tinguem por a explicar-nos i a explicar-nos bé (amb dades i amb informació veraç), treiem-los els colors a la nostra manera, però fem-ho i fem-ho conjuntament perquè la cohesió social està en risc greu” ha reclamat la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina.
“La pobresa és la ferida més important que tenim i davant la por i la incertesa la resposta és l’organització col·lectiva i ciutadana. És imprescindible que situem en el debat polític la vida de les persones perquè s’ha de poder viure amb dignitat i perspectiva de futur. Sou [el tercer sector social] uns forjadors de prioritats compartides i la Taula és la cristal·lització d’una llarga tradició al nostre país, en termes d’incidència, creació d’aliances, generació de discurs i capacitat de marcar l’agenda política” ha assegurat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.
“Protegir la dignitat de tots els éssers humans compet al sector públic però també a la societat civil i vosaltres [les entitats socials] feu d’engranatge. Encara existeixen moltes desigualtats, la cohesió social i territorial és una assignatura pendent i la cooperació entre les administracions és fonamental” ha afegit Maria Eugènia Gay.
Pel que fa a l’enfortiment del sector, durant aquestes dues dècades la Taula ha aconseguit signar tres Plans de Suport al Tercer Sector Social amb el Govern; s’han organitzat 7 congressos i centenars de jornades i actes per denunciar la vulneració de drets i presentar propostes de consecució; s’han elaborat anuaris, baròmetres, informes, guies, propostes electorals, posicionaments i més de 65 dossiers ‘Catalunya Social’ per posar els reptes socials en el focus de l’agenda pública i mediàtica, que s’han complementat amb nombroses campanyes de sensibilització ciutadana a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. També s’ha creat la Plataforma d’Infància de Catalunya, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social (m4Social), una gestora d’habitatge social (Hàbitat3), una oficina d’internacionalització, una estratègia per defensar el model d’atenció centrat en la persona i d’àmbit comunitari (COM3 i Copèrnic), un mapa d’entitats i una plataforma de professionals.
“Hem demostrat que som el múscul social d’aquest país, una xarxa de suport molt sòlida que va començar fa 20 anys -amb 16 federacions, 2.000 entitats i 800.000 persones ateses- i que ha crescut fins a les 35 federacions i grans organitzacions actuals, que aglutinen més de 3.000 entitats que atenen 1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió a Catalunya” ha defensat Alsina, que ha reclamat que s’acceleri l’aprovació de la Llei del Tercer Sector Social, en tràmits al Parlament des del maig de l’any passat. La presidenta de la Taula ha recordat que “si volem aconseguir que tothom visqui millor, i amb la dignitat que tot ésser humà mereix, l’únic camí és la garantia dels drets socials, la seva consecució, no la pèrdua d’aquests”.
Aquesta nota de premsa ha estat elaborada pel departament de Comunicació i Premsa de la Taula del Tercer Sector.
Descarrega PDF nota de premsa