L’hospital Trias i Pujol estrena el primer equip de broncoscòpia robòtica d’Espanya

Antoni Rosell fent anar el nou equip de broncoscòpia assistida per robot (DEPARTAMENT DE SALUT)

Una millora substancial en el diagnòstic de les patologies pulmonars, més precisió i menys efectes secundaris en les cirurgies i facilitats per dur a terme el cribratge de càncer de pulmó, molt reivindicat pels especialistes. Això és el que ofereix el primer robot endoscòpic pulmonar que s’ha posat en marxa a Espanya, un dels primers d’Europa, a l’hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona.

La broncoscòpia és el procediment diagnòstic que es fa servir per examinar els pulmons i vies aèries i diagnosticar la malaltia. Presenta limitacions a l’hora d’identificar lesions petites o en localitzacions difícils i, fins ara, les guies clíniques recomanen intervenir o tractar amb radioteràpia les lesions sospitoses –sense diagnòstic de càncer confirmades–, de manera que entre un 10% i un 15% dels pacients són tractats amb procediments molt agressius per lesions benignes.

La nova tecnologia permet diagnosticar, i eventualment tractar, amb estabilitat, precisió i
seguretat, nòduls pulmonars molt petits on fins ara era impossible arribar amb una cirurgia oberta. “Representa un canvi de paradigma”, assegura Antoni Rosell, director clínic de l’àrea de tòrax del Trias i Pujol: “Estem afegint potència a una eina com la broncoscòpia manual, que havia arribat al seu límit”.
La broncoscòpia assistida per robot integra la imatge d’un TAC portàtil a l’instant, va recol·locant les coordenades i dirigeix el robot cap al nòdul. El metge té una visió 3D de la lesió. D’altra banda, els moviments de les articulacions robòtiques són múltiples, estan mecanitzats i l’aparell té memoritzada la seva destinació. “És com si passéssim de llaurar amb bous a tenir un tractor”, compara el doctor Rosell.

L’hospital ha dut a terme quatre intervencions amb el nou sistema, que és una donació de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu –amb un cost d’un milió d’euros– i ha pactat amb el CatSalut 100 intervencions el primer any. “És una exploració innovadora, disruptiva en algun sentit, i cal afinar sobre totes
les seves indicacions, sobretot en un sistema públic de salut”, apunta el doctor. “L’hem de fer servir per arribar on no es podia arribar, no allà on ja s’arribava”, afegeix.

La fundació va supeditar l’aportació al fet que siguin tractats pacients de tot Catalunya,
no només de l’àmbit de l’hospital. Els costos són elevats, però els beneficis apunten a l’extensió d’aquesta tecnologia a curt termini, segons els experts. En aquest sentit, la robòtica pot evitar tractaments agressius, amb efectes secundaris i necessitat de controls periòdics –cosa que implica alts costos sanitaris– a la meitat dels pacients sotmesos a teràpies innecessàries per nòduls benignes.

El rendiment diagnòstic per primera vegada supera el 90%”, afirma Rosell: “Com a pneumòleg intervencionista, superar la incertesa de les tècniques broncoscòpiques convencionals per arribar als nòduls pulmonars dona una seguretat incomparable”.

La nova tecnologia permet extreure mostres de tumors o nòduls que fins ara eren inaccessibles

Una de les aplicacions de la broncoscòpia robòtica integrada amb tomografia computada de tòrax és el cribratge del càncer de pulmó. El 80% dels tumors de pulmó es diagnostiquen en fases avançades, quan els percentatges d’èxit del tractament són extraordinàriament baixos. Segons diversos estudis, el cribratge podria reduir la mortalitat atribuïble al càncer de pulmó entre un 20% i un 39%. “Quan fem un TAC de tòrax de baixa radiació a pacients d’una certa edat i història de tabaquisme, en el 20% dels casos hi trobem nòduls, però la majoria són benignes. Com ho sabem? Actualment, observant un TAC a través del temps per veure si el tumor creix o no”. Segons Rosell, la broncoscòpia robòtica permetrà afinar en la definició del tumor en més d’una quarta part dels casos. Això afavoriria els programes de cribratge i l’adherència dels pacients en el sentit que, als països que han implantat programes de detecció, molts deixen d’anar als controls encara que hi hagi sospites.

FONT: LA VANGUARDIA https://www.lavanguardia.com/encatala/20250318/10490162/sistema-revolucionari-permet-ajustar-diagnostic-cancer-pulmo.html