L’hospital Clínic lidera l’assaig clínic internacional que avalua la teràpia

Josep M. Llovet, coordinador de l’estudi, a l’entrada de l’institutIdibapsde l’hospital Clínic (Ana Jiménez)

Una nova combinació de fàrmacs allarga un 46% el temps que un càncer de fetge es manté estable, segons un assaig clínic internacional liderat per l’hospital Clínic de Barcelona que es va presentar ahir a la revista mèdica The Lancet . Els resultats suposen el primer avenç des del 2002 per a pacients amb tumors que no es poden operar però no tenen metàstasi, que representen entre el 25% i el 30% de tots els casos de càncer hepàtic.

“Les nostres dades són suficients per canviar les guies clíniques de tractament del càncer de fetge”, declara Josep M. Llovet, investigador Icrea a l’institut Idibaps de l’hospital Clínic i coordinador de l’estudi. “Per a alguns pacients, aquesta combinació de fàrmacs pot aconseguir supervivències a llarg termini”.

És el primer avenç en més de vint anys per a pacients que no tenen metàstasi però no es poden operar

La nova estratègia consisteix a combinar un fàrmac d’immunoteràpia (el pembrolizumab) amb un fàrmac antiangiogènic, que impedeix que el tumor
formi vasos sanguinis (el lenvatinib). D’aquesta manera s’evita que el càncer obtingui nutrients per créixer i s’aconsegueix
que el sistema immune l’ataqui més bé.

Aquesta combinació de fàrmacs s’afegeix al tractament estàndard, anomenat quimioembolització transarterial (o TACE, per les inicials en anglès), que consisteix a administrar quimioteràpia directament en una artèria del fetge i a bloquejar l’artèria per tallar el subministrament de sang al tumor.

“Fa vint anys que busquem com podem millorar el tractament estàndard. S’han fet dotze assajos clínics i tots han estat negatius. Aquesta és la primera vegada que demostrem una millora”, apunta Josep M. Llovet.

A l’assaig clínic, en què han participat 137 hospitals de 33 països, la meitat dels pacients han rebut el tractament estàndard (només TACE), i l’altra meitat, el nou tractament (TACE més pembrolizumab més lenvatinib).

Els participants tenien càncer de fetge en estadi intermedi, cosa que significa que el càncer ja s’havia estès dins del fetge però encara no s’havia disseminat a altres òrgans. Aquest és el grup de pacients per a qui la TACE és el tractament estàndard.

Per a pacients diagnosticats en estadi inicial hi ha altres opcions, com ara extirpar el tumor amb cirurgia o fer un trasplantament. Per a pacients en estadi avançat s’administren tractaments farmacològics sistèmics, i no locals al fetge com la TACE.

Gairebé 2.000 persones a l’any a Espanya i 250.000 al món reben el diagnòstic de càncer de fetge en estadi intermedi. Són pacients en què la malaltia ja sol estar massa avançada per poder curar-se i en què l’objectiu del tractament és aconseguir una supervivència tan llarga com sigui possible amb la millor qualitat de vida possible.

Segons els resultats presentats a The Lancet , la mitjana de temps que el càncer es manté estable, sense progressar, s’allarga de 10 mesos amb el tractament estàndard a 14,6 mesos amb la nova combinació de fàrmacs, un 46% més.

La mitjana de temps significa que en la meitat dels pacients el càncer ha progressat, i en l’altra meitat, no. Per tant, en la meitat dels que reben el nou tractament el càncer es manté estable més de 14,6 mesos.

Com que aquest nou tractament incorpora immunoteràpia, “tenim l’esperança d’aconseguir supervivències a molt llarg termini en alguns pacients, i fins i tot la curació en un petit percentatge, com passa en altres classes de tumor tractats amb immunoteràpia”, declara Llovet.

A més, el percentatge de pacients que responen al tractament és superior amb la nova combinació de fàrmacs (72%) que amb la teràpia estàndard (50%).

S’han presentat a The Lancet els primers resultats de l’assaig clínic, que encara no s’ha acabat. Els pacients que tenien una mitjana d’edat de 66 anys quan van començar el tractament han estat seguits durant una mitjana de 26 mesos.

FONT: https://www.lavanguardia.com/encatala/20250109/10266757/trobada-combinacio-farmacs-millora-tractament-cancer-fetge.html