La llum verda de la Comissió Interministerial del Preu del Medicament dona resposta a una reivindicació històrica que ha mobilitzat milers de ciutadans a les xarxes
A Espanya, cada dia 18 dones moren de càncer de mama metastàtic (praetorianphoto/iStock)
Fins avui, les dones que patien càncer de mama metastàtic havien de pagar-se un tractament que pot arribar a costar 5.500 euros per un cicle de 21 dies.
Aquest dijous, la Comissió Interministerial del Preu del Medicament (CIPM) ha aprovat el finançament dels fàrmacs Enhertu i Trodelvy destinats a aquelles malaltes a les quals, a banda del pit, el càncer se’ls ha estès per totes les parts del cos.
L’autorització d’aquests fàrmacs dona resposta a una reivindicació històrica d’aquestes pacients, que van veure com la CIPM rebutjava fins a quatre vegades (tres aquest mateix any) la proposta de finançament dels fàrmacs al·legant criteris econòmics.
“Sense tractament, ens morim”
Per això, un grup de dones afectades van emprendre un moviment espontani per visibilitzar la necessitat d’aquests tractaments. El lema de la campanya, que es va fer viral a les xarxes, no podia ser més clar i directe: “Sense tractament, ens morim”.
Paral·lelament, el juny també va arrencar una campanya a la plataforma Change.org que ja suma més de 150.000 adhesions.
L’aprovació del finançament públic dels fàrmacs s’ha aconseguit després que l’empresa comercialitzadora acceptés la proposta del Ministeri de Sanitat i, alhora, es rebés el vistiplau de la CIPM, una comissió que està integrada per quatre ministeris (Sanitat, Indústria, Hisenda i Economia) i les comunitats autònomes, que es van alternant cada sis mesos.
Producte del suport popular, aquesta mateixa setmana, tres pacients amb càncer de mama metastàtic van comparèixer a la Comissió de Sanitat del Senat per traslladar la seva reivindicació. La intervenció a la cambra alta va servir per obtenir el compromís dels grups polítics.
18 morts diàries
A Espanya, cada dia moren de càncer de mama metastàtic 18 dones, un total de 6.500 al cap de l’any. A banda de ser reconeguts i avalats per l’Agència Europea de Medicaments, Enhertu i Trodelvy ofereixen bones perspectives i anys de supervivència, però la sanitat espanyola, fins ara, no els finançava.
Victoria Rodrigo, protagonista de la campanya a Change.org i un dels testimonis que va intervenir en la visita al Senat, ho té clar. “Avui és el dia més feliç de la meva vida, per mi i per totes”.
Explica que s’ha assabentat de la notícia mentre rebia una sessió de quimioteràpia a la sanitat privada i, a partir d’aquí, s’ha desencadenat l’eufòria amb crits d’alegria i whatsapps en els xats d’altres pacients que, “plorant d’emoció”, també s’assabentaven de la decisió de la CIPM.
Només conèixer la notícia, Rodrigo ha escrit a tots els portaveus parlamentaris de Sanitat i a la ministra Mónica García per agrair-los aquest pas que suposa que les pacients puguin seguir amb vida. “Per fi els polítics s’han posat d’acord per a una cosa tan important”.