Aquest any sota el lema #ParlemNeCaganers. L’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO-Oncolliga), l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i l’Associació per la Incontinència Anal (ASIA), adherides al Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, agrupen persones que tenen incontinència. Aquesta situació pot ser deguda a malaltia inflamatòria intestinal, conseqüència d’un càncer colorectal o per altres causes i s’hi pot trobar qualsevol persona sense diferencia d’edat ni sexe, així hi ha nens, joves, adults i gent gran que es veuen afectats.

Existeix un gran desconeixement per part de la societat sobre aquestes malalties, persisteix cert tabú en parlar-ne i tot això comporta un estigma sobre les persones afectades. Ens trobem doncs que hi ha persones que amaguen la seva malaltia o condició, s’aïllen socialment, la seva qualitat de vida es veu alterada i poden arribar a patir depressions.

L’objectiu d’aquestes associacions, a més de donar suport a les persones afectades, és sensibilitzar a la societat i sobretot donar a conèixer que malgrat patir aquestes patologies es pot gaudir de la vida.

Sobre el Caganer

Sobre el Caganer: és una figura característica del nostre pessebre. Apareix a finals del segle XVII, i es va fer molt popular a partir del segle XIX.

En el pessebre de Nadal trobem el caganer damunt la molsa, sempre amagat en algun racó, darrere d’un arbre, una mata, una muntanyeta, fent les seves necessitats fisiològiques a l’aire lliure.

El caganer més tradicional vesteix una camisa blanca, pantalons foscos,  porta faixa i barretina vermelles i sovint fuma amb pipa. Des de fa uns anys, alguns figuraires recreen en el caganer personatges d’actualitat: jugadors de futbol, polítics, actors, cantants, etc. Els caganers s’han convertit en objecte de col·leccionisme.

El fet de col·locar aquesta figura al pessebre porta bona sort i alegria a la casa. Qui no coneix al caganer?