La Fundació Oncolliga ha col·laborat amb la campanya de salut a les farmàcies de Fedefarma. Aquest febrer, Fedeferma ha acostat a les farmàcies una campanya de salut, online i offline, per impulsar el seu rol sanitari davant el càncer. D’aquesta manera, fedefarma ha facilitat a les farmàcies adherides a les campanyes de salut material per a l’acció, sota el claim Càncer? T’ajudem i t’acompanyem. La Fundació Oncolliga ha assessorat i revistat el material de la campanya.

Així, les farmàcies han rebut una guia d’actuació online amb informació general sobre els tipus de càncer, el pacient oncològic en la farmàcia i aspectes com la nutrició per a la millor implantació de la campanya. En aquest sentit, també compten amb un protocol d’atenció a pacients de càncer i als seus familiars.

La campanya també incorpora material de comunicació offline, per a la seva visibilitat en el punt de venda, i material de comunicació online per a dinamitzar els canals digitals de la farmàcia.

A més, fedefarma ha acostat a totes les farmàcies formació relacionada, de la mà de Montse Abanades, cofundadora Hydroskin oncology. Aquest webinar pot veure’s en obert en el canal de Youtube de la cooperativa.

La campanya també compta amb el suport d’altres entitats com l’Associació espanyola contra el càncer, l’Associació Espanyola de Càncer de Tiroides, l’Associació Mama Ovari Hereditari, l’Associació Espanyola d’Afectats per Limfoma, Mieloma i Leucèmia (AEAL), l’Associació Càncer de Mama Masculí, l’Associació Contra el Càncer Gàstric i Gastrectomizados (ACCGG); la Fundació Oncolliga Girona, la Federació Espanyola de Càncer de mama, la Fundació Privada Kàlida, el Grup Espanyol de Pacients amb CáncerHydroskin oncology, la Lliga contra el càncer comarques de Tarragona i terres de l’Ebre, Oncolliga comarques de Lleida i Oncovallès.

La farmàcia, clau en l’abordatge del càncer

En 2020, el càncer va ser la segona causa de mort a Espanya, suposant un 22,2% del total de defuncions. Els càncers que provoquen més morts són el de pulmó (19,97%), colón (10,14%) i pàncrees (6,77%).

Tot i així, s’estima que entre 30 i el 40% dels càncers es poden prevenir evitant factors de risc com el tabaquisme, la falta d’activitat física o l’escassa ingesta de fruites i verdures en la dieta, entre altres. En aquest sentit, la farmàcia és un agent sanitari clau, no sols en la seva labor d’educació sanitària fomentant bons hàbits, sinó també amb els seus serveis professionals, com el de cessació tabàquica, o amb iniciatives com a Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte.

També són fonamentals, per exemple, com a punts de recollida de mostres per a la incorporació de nous donants al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), gràcies a l’acord de la cooperativa amb Fundació Carreras; i en l’atenció de consultes relacionades amb la cura de la pell del pacient oncològic o les seves necessitats nutricionals, entre altres.