4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer

La FECEC, Junts contra el Càncer reclama que es garanteixi la protecció social i laboral de les persones que han superat o cronificat la malaltia

  • Les xifres del càncer a Espanya que s’han fet públiques aquesta setmana marquen un canvi de paradigma cap a la superació o cronificació de la malaltia, el que fa molt important i necessari garantir la igualtat de drets de les persones després del càncer.
  • La Federació demana al Congreso de los Diputados que aprovi la Llei per millorar la protecció social i laboral de les persones a qui els ha estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma abans del final de la present legislatura.
  • El 1r Baròmetre ‘Càncer i Feina’ que va presentar la FECEC, Junts contra el Càncer reflecteix que un 47% de les persones treballadores pensen que les empreses donen poc o cap suport a les persones diagnosticades de càncer de les seves plantilles.

Barcelona, 2 de febrer 2023 .- Coincidint amb el 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer, s’han publicat les xifres del càncer a Espanya per aquest 2023. En total, s’espera que a tot l’Estat es registrin 279.260 casos nous de càncer, enfront els 280.100 de 2022, segons les xifres que ha fet públiques la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) al seu informe “Las cifras del cáncer en España 2023”. Aquestes xifres no comptabilitzen els efectes de la COVID-19 pel que fa al retard de diagnòstics.

Per sexes, la incidència en homes serà de 158.544 casos i en dones, de 120.715 nous diagnòstics. Pel que fa a la supervivència, dels pacients diagnosticats entre el 2008 i el 2013, ha estat del 55,3% en homes i del 61,7% en dones.

A Catalunya, la incidència del càncer el 2022 ha estat de 37.736 nous diagnòstics, 21.285 en homes i 16.451 en dones. Aquestes xifres mostren un augment dels casos del 14,47% respecte a 2021, on la incidència va ser de 32.967 casos. La taxa de supervivència a 5 anys ha estat del 56% en homes i del 64% en dones.

L’evolució de les xifres demostren un canvi de paradigma pel que fa a la superació o cronificació de la malaltia. Gràcies a inversió que s’està fent en investigació en l’àmbit oncològic i que ha permès millorar els tractaments i taxes de supervivència, ara ja es parla del càncer com una malaltia que tendeix a la cronificació. Això demostra que, a més d’atendre les persones que estan passant per un tractament de càncer o que acaben de rebre el diagnòstic, també hem de garantir el benestar i la igualtat de drets per a les persones que l’han superat o cronificat i que sovint es troben amb dificultats en aquesta nova etapa que se’ls hi presenta.

En aquest sentit, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) fa una crida a les administracions a protegir la situació social i laboral de les persones que han superat un càncer per garantir, entre d’altres aspectes, la seva reincorporació a la feina progressiva i adaptada a la seva nova situació.

La FECEC, Junts contra el Càncer ha demanat al Congrés dels Diputats que finalitzi el termini de presentació d’esmenes a la 124/000012 Proposició de Llei per millorar la protecció social i laboral de les persones a qui els ha estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma. La proposició de Llei, aprovada al Senat el mes de maig, continua en tràmit a la cambra baixa i la FECEC sol·licita que s’acceleri el procés de cara a que la Llei sigui aprovada en el mandat actual. Aquesta iniciativa legislativa en tràmit és essencial per seguir avançant en la protecció social i laboral de les persones amb càncer.

Tanmateix, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) ha presentat una sèrie de propostes de millora del text que està compartint des del passat mes de setembre amb els representants dels diferents partits polítics amb presència al Congrés dels Diputats. En aquestes reunions, la federació també ha compartit amb els representants polítics altres inquietuds de les persones afectades de càncer en el seu retorn a l’activitat laboral.

La proposta de modificació del text que ha presentat la federació fa referència a tres punts bàsics:

  • Una reincorporació progressiva a la feina que no suposi una reducció salarial, fet que afectaria greument les persones més vulnerables.
  • La reserva del lloc de treball durant 4 anys per a les persones en situació d’incapacitat i que no se suspengui la relació laboral durant aquest període de reserva per tal que compti a efecte d’antiguitat.
  • La dotació de recursos a les empreses per assegurar una millor reincorporació a les persones afectades de càncer o per a la contractació de persones que han superar la malaltia.

A més, se suggereix que s’afegeixi un punt per garantir que les persones que es reincorporen al feina no tinguin supeditades les seves necessitats de visites mèdiques al que estableix l’estatut dels treballadors.

El 1r Baròmetre ‘Càncer i Treball’ contextualitza la percepció de les persones amb càncer a la feina

La FECEC va presentar el mes de juny els resultats del 1r Baròmetre “Càncer i Treball a Catalunya”. En aquest estudi, es va recollir l’opinió de prop de 1.000 persones treballadores sobre la seva percepció d’un diagnòstic de càncer dins una empresa. El principal dels resultats va ser que un 47% de les persones treballadores opina que l’empresa dona poc o cap suport a les persones amb càncer. De fet, la percepció de les persones diagnosticades de càncer és que el suport en l’àmbit laboral recau principalment en els companys i companyes. En aquest sentit, sis de cada deu persones treballadores reclama a les empreses un pla de suport per a les persones afectades per aquesta malaltia i el 76% demana més implicació en la divulgació del càncer en l’entorn laboral.

Aquests resultats posen en context la situació actual de les persones amb càncer als seus llocs de treball, tant durant el procés de la seva malaltia com després de la seva recuperació, i pot esdevenir una eina d’ajuda als legisladors de cara a la millora del text i a la seva aprovació.

Què és la FECEC, Junts contra el Càncer?

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) és una entitat que agrupa 16 organitzacions que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer i de les seves famílies. Es va constituir el 2001 i va néixer amb la vocació d’integrar els esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya. La FECEC, Junts contra el Càncer és cens d’informació i dona servei a les entitats federades, a la vegada que fomenta el voluntariat en l’àmbit oncològic, desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció, supervivents i recerca psicosocial.

Formen part d’aquesta entitat les següents organitzacions a Catalunya: AFANOC, Associació Catalana d’Ostomitzats de Catalunya, Associació Fènix Solsonès, Oncolliga Lleida, Fundació Amics Joan Petit, Fundació Josep Carreras, Fundació Enriqueta Villavecchia, Fundació Roses contra el càncer, Fundació Oncolliga Girona, Fundació Oncolliga (Barcelona), Fundació Oncovallès, Grup Iris, Fundació Kālida, Vilassar de Dalt contra el càncer, Osona contra el càncer i la Lliga contra el càncer de Tarragona i Terres de l’Ebre.