L’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO) va presentar nova delegació a la Catalunya Central, el passat 5 de febrer, a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia. Des d’aquest febrer, ACO podrà atendre a la Catalunya Central a persones ostomitzades i els seus familiars, així com organitzar activitats i conferències per tal de donar-los suport i que puguin reprendre la seva vida.
El primer dilluns de cada mes, de 16 h a 18 h, es reuniran a l’edifici del Centre Hospitalari i comptaran amb l’assistència de Cristina Vidal, estomaterapeuta d’Althaia.
La presidenta d’ACO a Catalunya, Neus Cols, va donar la benvinguda al centenar de persones que van assistir a l’acte de presentació emfatitzant la tasca d’ACO perquè una persona ostomitzada pugui fer vida normal i tot seguit, el director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, va parlar sobre el paper de la Fundació Althaia amb les associacions com ACO. Jovells va recalcar el paper important que tenen les associacions, ja que els permet aconseguir una concepció de la realitat més ajustada. En aquest mateix sentit, la secretaria d’Atenció Sanitària i Participació Ciutadana del Departament de Salut, Núria Costa, va recalcar la importància d’organitzar actes com els d’ACO per “sumar visions”. I va afegir: “nosaltres hem entès que sense la participació dels pacients no es pot avançar i que és indispensable”.
A l’acte de presentació, la directora d’infermeria d’Althaia, Assumpta Prat, va afirmar que és molt important l’empoderament dels pacients per millorar la qualitat assistencial. I va afegir que per avançar cap a aquest empoderament ha d’haver-hi un canvi molt important i que es pot aconseguir “compartint coneixement entre tots”. Prat va explicar que “els pacients són per a nosaltres una font de dades increïble i són els únics que poden sintetitzar tot el procés de la malaltia i per això cal que els professionals estiguin formats per donar sortida a aquest empoderament”.
L’adjunt Cap de Servei de Cirugia d’Althaia, Pablo Collera, també va voler posar èmfasi en la figura del pacient al parlar d’ostomia i va assegurar que l’ostomia no ha de ser un estigma, “salva vides i la vida continua”.
Sobre la importància que tenen les infermeres estomaterapeutes d’ençà que els pacients se’ls comunica que portaran una ostomia, en va parlar Cristina Vidal, estomaterapeuta d’Althaia. Vidal va comentar la tasca que fan: “acompanyem, ajudem, tenim cura, els eduquem i els hi donem eines perquè ells puguin gestionar-se la seva ostomia. Els ajudem perquè puguin assumir aquesta nova situació de manera individualitzada”. També va parlar sobre la importància que té ACO pel fet de poder compartir experiències entre persones ostomitzades.
Finalment, la coordinadora d’ACO – Catalunya Central, Carme Colmena, va explicar la seva experiència personal portant una ostomia i amb quin objectiu es va començar a gestar la creació d’ACO a la Catalunya Central: “L’ostomia m’ha aportat una millor qualitat de vida, tinc la sensació que la vida m’ha donat una segona oportunitat”. L’any passat va sorgir la idea de fer aquesta associació aquí, a la Catalunya Central, bàsicament pe compartir experiències perquè ens ajuda a treballar les pors i la manera d’afrontar-ho de cadascú. La intenció és poder fer un acompanyament i donar suport tant a pacients com a familiars”.
Per tancar l’acte, l’il·lusionista Carles A. Romero va demostrar que una ostomia no és barrera i va sorprendre a tot el públic amb alguns trucs que van deixar a més d’un bocabadat.