L’hepatocarcinoma, també conegut com a carcinoma hepatocel·lular (CHC), és el tipus de càncer de fetge més freqüent, ja que representa fins al 90% dels casos. Es desenvolupa principalment en persones amb malalties hepàtiques cròniques, especialment aquelles que tenen cirrosi. A nivell mundial és el sisè càncer amb més incidència i tercera causa de mortalitat per càncer.
Incidència a Espanya
A Espanya, cada any es diagnostiquen entre 5.000 i 8.000 nous casos d’hepatocarcinoma i és més comú en majors de 50 anys. Aquesta xifra és lleugerament superior en homes. La seva incidència està en augment a causa de l’augment en els factors de risc de les malalties hepàtiques relacionades amb l’obesitat i la diabetis.
Factors de risc de l’hepatocarcinoma i estratègies de prevenció
Diversos factors augmenten el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer:
1. Cirrosi hepàtica
· Aproximadament el 90% dels casos d’hepatocarcinoma es desenvolupen en pacients amb cirrosi.
· La cirrosi pot ser causada per diverses condicions, com les infeccions per hepatitis B i C, el consum excessiu d’alcohol i la malaltia del fetge gras no alcohòlic (NAFLD).

Imatge d’un fetge sa, a l’esquerra, i d’un fetge cirròtic
2. Hepatitis B i C cròniques
· La infecció per hepatitis B (VHB) o hepatitis C (VHC) augmenta significativament el risc de càncer de fetge.
· A Espanya, gràcies a la vacunació contra el VHB, la incidència d’aquest factor de risc ha disminuït i és una de les millors estratègies de prevenció. Així mateix, actualment, existeixen tractaments molt efectius que poden curar el VHC i prevenir la progressió a cirrosi i càncer. No obstant això, encara hi ha casos de VHC no diagnosticats.
3. Consum excessiu d’alcohol
· L’alcohol és una de les causes principals de cirrosi i càncer de fetge. És important destacar que no hi ha un nivell segur de consum d’alcohol, inclús amb consums baixos s’incrementa el risc de càncer, per tant, reduir o eliminar el consum d’alcohol pot disminuir significativament el risc de cirrosi i càncer de fetge.
4. Obesitat i diabetis tipus 2
· La malaltia del fetge gras no alcohòlic (NAFLD) i la seva forma més greu, l’esteatohepatitis no alcohòlica (NASH), poden progressar a cirrosi i augmentar el risc de càncer de fetge. És un factor de risc cada cop més freqüent, especialment en països desenvolupats i la seva coexistència amb síndromes metabòliques inclosa la diabetis, la hipertensió i la hiperlipèmia que habitualment coexisteixen afegint un risc addicional al seu desenvolupament. Per tant és important seguir una alimentació rica en fruites, verdures i proteïnes saludables i evitar el consum excessiu de sucres i greixos saturats.

Imatge de l’evolució de la malaltia hepàtica per fetge gras
5. Altres factors com l’exposició a substàncies tòxiques com les aflatoxines (toxines produïdes per certs fongs en cultius agrícoles com el blat de moro, o el cacauet) és un factor de risc important en països menys desenvolupats.
És important com a mesura preventiva realitzar controls mèdics regulars. Les persones amb cirrosi hepàtica o malalties hepàtiques cròniques o altres factors de risc haurien de sotmetre’s a revisions mèdiques i ecografies hepàtiques periòdiques per detectar possibles tumors en fases inicials.

Imatge d’un cribratge de l’hepatocarcinoma per ecografia abdominal
Missatge esperançador de futur
La mortalitat per càncer a Espanya ha experimentat un descens en les darreres dècades i aquestes tendències reflecteixen les millores de la supervivència degut a actituds preventives com les campanyes de vacunació, el diagnòstic precoç de tumors pel cribratge de la població amb factors de risc i els avenços terapèutics.
L’hepatocarcinoma és un càncer amb una elevada mortalitat, però es pot reduir si es prenen mesures preventives adequades i el tractament sistèmic en malaltia avançada ha experimentat un important avenç en els darrers 10 anys amb la incorporació de la Immunoteràpia. Mantenir un estil de vida saludable, evitar l’alcohol en excés, vacunar-se contra l’hepatitis B i fer-se revisions mèdiques periòdiques són passos clau per disminuir el risc.
Fonts:
1- GLOBOCAN 2022 Version 1.1 Cancer Over Time I IARC (http://gco.iarc.fr/) © International Agency for Research on Cancer 2025
2- Las cifras del càncer en España. SEOM2025
3- CLINICAL GUIDES IN ONCOLOGY SEOM‑GEMCAD‑TTD clinical guidelines for the management of hepatocarcinoma patients (2023).Clinical and Translational Oncology https://doi.org/10.1007/s12094-024-03568-4

Mariona Calvo, Especialista d’Oncologia Mèdica. Institut Català d’Oncologia. Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). L´Hospitalet de Llobregat. Barcelona, Spain. (Dreta de la imatge)
Isabel Fabregat Romero, Programa Oncobell – Àrea de Càncer. Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i CIBEREHD. L´Hospitalet de Llobregat. Barcelona, Spain, i membre del Comitè Científic d’Oncolliga.