L’Ajuntament de Barcelona li atorgarà aquest reconeixement per la seva destacada trajectòria en el camp del voluntariat social, vinculada a la ciutat. L’acte de lliurament se celebrarà a les 17.30 h d’aquesta tarda al Saló de Cent del consistori, en un acte presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni

Maria Assumpció Vilà, en una imatge d’arxiu

Maria Assumpció Vilà Planas rebrà la Medalla d’Honor de Barcelona 2024 en un acte que se celebrarà aquesta tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, i de la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènica Gay, entre d’altres autoritats.

El plenari del Consell Municipal atorga aquest reconeixement a la presidenta de la Fundació Oncolliga per la seva destacada trajectòria en el camp del voluntariat social, vinculada a la ciutat de Barcelona. Actualment, Maria Assumpció Vilà Planas és la presidenta de la Fundació Oncolliga, que va cofundar amb Josep Antoni Diaz Salanova l’any 2003, fa vint-i-un anys.

Maria Assumpció Vilà va néixer a Barcelona l’any 1944. Formada en secretariat d’empresa, va treballar de secretària de direcció i en la gestió i l’assessorament comptable de diferents companyies. A partir dels anys vuitanta, va començar a vincular-se professionalment a entitats com l’Associació Espanyola Contra el Càncer, alhora que feia voluntariat en l’atenció a la gent gran i organitzava actes de recaptació de fons per a la recerca i la lluita contra el càncer. Va ser secretària executiva i tècnica a l’Associació Espanyola Contra el Càncer (1978-2002) i cofundadora i gerent de la Fundació Oncolliga d’ajuda oncològica (2002-2010).

La seva trajectòria ha estat especialment vinculada al voluntariat social, àmbit des del qual ha exercit nombrosos càrrecs, com el de presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social (2002-2010); membre i presidenta de la Comissió Reguladora del Codi Ètic de l’Ajuntament de Barcelona (2002-2010), promoguda pel Consell d’Associacions; tresorera de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (2003- 2005), i membre del Consell de Ciutat de Barcelona (2004-2009). També ha estat membre de la Junta Directiva de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (2005-2010), presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (2007-2009), vocal del  Consell Municipal d’Associacions de Barcelona (2004-2009) i presidenta a Barcelona de la International Communications Volunteers (2008-2010).

Un dels càrrecs més rellevants de la seva trajectòria ha estat el de síndica de greuges de Barcelona, que va exercir durant onze anys, entre 2010 i 2021. Vilà va consolidar la institució, dedicada a supervisar l’actuació de l’Administració municipal i dels serveis públics que en depenen, especialment en tot el que fa referència als drets i les llibertats dels ciutadans i ciutadanes.

Des de 2022 és la presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) i de la Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica (Oncolliga) i membre de la Junta directiva de la Taula D’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Des de tots aquests càrrecs, ha manifestat el seu compromís amb el bé comú, amb empatia i rigor. Sempre amb la voluntat d’aconseguir una societat cohesionada, ha fet del voluntariat social el seu àmbit d’actuació, centrant-se en els problemes de la ciutat i proposant solucions per resoldre’ls.

Fa poc, el 16 d’octubre, Vilà també va rebre la medalla d’honor de la Guàrdia Urbana de Barcelona al mèrit per la tasca i col·laboració de la sindicatura de greuges de Barcelona amb la Guàrdia Urbana de la ciutat.

Les persones i entitats guardonades aquest 2024

El plenari del Consell Municipal atorga les Medalles d’Honor de Barcelona 2024 a les persones i entitats proposades pels districtes, Grups Municipals i Consell de Ciutat, per la seva aportació als valors cívics a la ciutat i per les seves trajectòries.

Les Medalles d’Honor s’atorguen en dos àmbits, el de ciutat i els dels districtes. Cadascun dels deu districtes escull dues persones o entitats que mereixen la medalla d’honor per la seva tasca comunitària i s’aproven en els plens de Districte.

Cada any s’atorguen 25 medalles, de les quals 5 són de l’àmbit de ciutat, proposades pels Grups Municipals i el Consell de Ciutat, i 20 estan proposades pels districtes. Les cinc medalles d’honor de l’àmbit de ciutat són:

  • Maria Assumpció Vilà, per la seva destacada trajectòria en el camp del voluntariat social, vinculada a la ciutat de Barcelona.
  • Fundació Arrels, en reconeixement de la seva tasca d’atenció a les persones sense llar, des de la voluntarietat, el respecte i l’acompanyament.
  • Bàrbara Martínez Sánchez, pels més de 30 anys dedicada a fomentar la salut de la gent gran a través de l’esport, que l’han convertit en un referent a la Barceloneta.
  • Sílvia Reyes (a títol pòstum), pel seu activisme dedicat al reconeixement, la visibilitat i la dignificació del col·lectiu LGBTI.
  • Comunitat Palestina de Catalunya, pel seu compromís amb la defensa dels drets humans, que ha contribuït a la construcció d’una Barcelona oberta, solidària i fraterna.

La resta de medalles

Sarrià-Sant Gervasi:

  • Rosa Castells i Cuch, fotògrafa, fundadora de l’associació de comerciants Barnavasi per la seva contribució al teixit comercial del barri de Sant Gervasi i la seva implicació en la vida associativa lligada al territori.
  • Castellers de Sarrià, pels seus vint-i-cinc anys dedicats a construir teixit veïnal a Sarrià-Sant Gervasi a través dels valors del fet casteller.

Ciutat Vella:

  • Fundació Roure, pels seus 30 anys de treball en favor de persones grans, famílies i persones sense recursos al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.
  • Javier Alegria, pels seus 30 anys al capdavant de la publicació mensual El Raval, que ofereix una mirada plural de la realitat del barri, allunyada d’estigmes, i per ser motor de xarxa comunitària.

Eixample:

  • Joan Itxaso (a títol pòstum), com a figura cabdal del moviment veïnal i les lluites socials al barri de la Sagrada Família.
  • Arxiu Històric del Fort Pienc, per la seva tasca de més de 20 anys de recuperació de la memòria històrica del barri del Fort Pienc.

Sants-Montjuïc:

  • Lluïsa Erill Abajés, en reconeixement del seu compromís i la seva dedicació en la construcció del teixit associatiu del territori.
  • APA Poble-sec, per la seva promoció de l’esport i dels valors associats a la pràctica esportiva, lligada a una tasca social i associativa al barri i a la ciutat.

Les Corts:

  • Eldibrando Peña Vallido, per la seva tasca de promoció de la xarxa comunitària, des de la perruqueria que regenta, des de fa més de quaranta anys.
  • Associació de Veïns del barri de la Mercè, per promoure el bon veïnatge, afavorir el desenvolupament cultural i esportiu, protegir l’entorn natural així, com els interessos del veïnat.

Gràcia:

  • Pilar Aymerich, per la seva destacada trajectòria i aportació al món de la fotografia i per la seva vinculació al barri de Gràcia.
  • Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan, per la seva tasca de millora de l’espai públic, en defensa dels interessos col•lectius dels veïns i veïnes.

Horta-Guinardó:

  • Manuel Dengrà, per la seva dedicació de cinquanta anys al capdavant del Futbol Club Martinenc i el seu compromís amb l’esport de base.

Nou Barris:

  • Club Deportivo de Torre Baró, en reconeixement de la seva tasca en favor de la integració de persones amb diversitat funcional a través de l’esport.
  • Pastisseria Roquetes, per la seva trajectòria de tres generacions pastisseres i per la seva contribució al teixit comercial del barri.

Sant Andreu:

  • Mirada de Dona, pels seus més de 20 anys de tasca comunitària de cura i acompanyament a les dones.
  • Josep Carbonell i Sabaté, en reconeixement de tota una vida dedicada al moviment veïnal de La Sagrera, pel seu tarannà conciliador i de consens.

Sant Martí:

  • Joan Mani Sagalà, per la seva tasca de dinamització del barri a través de les festes populars i del teixit comercial i per la seva constància en la lluita veïnal.
  • Club de Natació Poblenou, en reconeixement de la seva trajectòria centenària de promoció de l’esport, l’activitat física i la salut.

 Podeu seguir l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor de Barcelona 2024 en aquest enllaç:

https://youtube.com/live/oBPgoCzpXHw?feature=share