La caminada del 5 d’octubre va ser un èxit de participants (360), voluntariat (125) i de recaptació: 50.000 €, amb l’objectiu ara d’aconseguir-ne 60.000. De l’èxit d’aquesta primera edició, els mitjans de comunicació del Vallès Occidental se n’han fet recò en aquest recull de notícies.
El pla pilot es farà en persones que fumin o hagin fumat els últims quinze anys (Europa Press/María José López)
El càncer de pulmó és el que provoca més morts cada any al conjunt de l’Estat, més de 20.000, i no compta amb cap programa de detecció precoç. Ara, però, es farà una prova pilot per desenvolupar un sistema de cribratge. Es posarà en marxa abans de l’estiu i consistirà a fer un TAC a fumadors i exfumadors.
Nou hospitals catalans, entre altres centres de tot l’Estat, participaran en el projecte, anomenat Cassandra, que ha avançat El Periódico i que lidera la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ).
Són l’Hospital del Mar, Sant Pau, el Vall d’Hebron, el Clínic de Barcelona, el Germans Trias de Badalona, la Mútua de Terrassa, el Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus i l’Arnau de Vilanova de Lleida.
Un TAC de tòrax, l’eina per fer el cribratge del càncer de pulmó (Pexels)
Els últims quinze anys com a referència
Els primers TAC es faran cap al juny. De moment, la prova es farà en els pròxims cinc anys a persones d’entre 50 i 75 anys que fumin o hagin deixat de fumar els últims quinze.
El sistema públic de salut disposa de cribratges preventius de mama, còlon i coll uterí, però no encara de càncer de pulmó.
Roberto Chalela, pneumòleg de la Unitat de Càncer de Pulmó i Endoscòpia Respiratòria de l’Hospital del Mar, un dels centres que participa en el programa, ha explicat a “Els matins” de TV3 que la prova pilot es farà amb persones sanes de l’atenció primària i que desenvolupar el cribratge és més complex que en altres casos:
“El TAC de tòrax és una prova una mica més complexa que les altres que es fan. I hi ha la dificultat afegida que no és un cribratge que es fa a tota la població, per temes d’edat, sinó que cal incloure-hi factors de risc, com el tabaquisme.”
Diversos estudis apunten que detectar el tumor en un estadi inicial amb aquestes proves redueix la mortalitat fins a un 24%. En set de cada deu casos, el càncer es detecta quan ja està avançat. Chalela ha remarcat que hi ha una diferència “dramàtica” en la supervivència del pacient, segons si es detecta de forma precoç o tardana.
El TAC pot ser efectiu per detectar un tumor que encara no ha donat símptomes, però també pot donar falsos positius i té l’inconvenient de la radiació sobre el pacient.
En total, participen en el projecte Cassandra hospitals de prop de 40 àrees sanitàries de tot l’Estat.