Cristina Mariano és la Coordinadora de Voluntariat d’Oncolliga Barcelona. En aquesta entrevista ens explica la feina que desenvolupen els voluntaris i els reptes de futur de l’entitat
Com vas arribar a Oncolliga? Què t’aporta la teva feina?
Vaig conèixer l’entitat quan estudiava Treball Social. Era l’últim any de carrera i durant el Practicum havíem de conèixer recursos i vam fer una visita a Oncolliga amb el meu tutor de pràctiques. Em va semblar un projecte molt interessant.
Un cop acabats els meus estudis, vaig començar a treballar en l’àmbit social. Poc temps després, vaig enviar un currículum vitae a Oncolliga, va donar la casualitat que estaven buscant una Treballadora Social. L’any 2007 vaig començar a exercir com a Treballadora Social a Oncolliga Barcelona i des de llavors ja han transcorregut 8 anys. En aquesta Fundació m’encarrego de la part social i coordino el servei de Voluntariat.
La meva professió m’agrada molt i em sento molt privilegiada de poder exercir com a Treballadora Social. El meu treball m’aporta sobre tot la satisfacció de poder ajudar a persones i/o familiars que estan patint una malaltia i tot el que comporta en diferents nivells. És un creixement tant personal com professional i em dóna l’oportunitat d’aprendre de les persones (malalts, voluntaris…) i valorar la vida d’un altra manera.
Quin tipus de voluntariat desenvolupa Oncolliga?
El voluntariat es un dels eixos importants de l’entitat. Amb el seu coneixement i dedicació complementen la tasca dels professionals per tal de poder oferir una atenció global i de màxima qualitat al malalt oncològic i les seves famílies. El tipus de Voluntariat que es porten a terme a la nostra entitat son els següents:
- VOLUNTARIAT HOSPITALARI
Es porta a terme al Hospital De Vall d’Hebron (a la planta d’Oncologia i Hematologia) i al Hospital de l’Esperança (a la Unitat de Cures Pal·liatives), acompanyant i donant suport als malalts i familiars. - VOLUNTARIAT DOMICILIARIEl voluntariat realitza tasques de suport i companyia al malalt i/o familiar en el domicili, així com acompanyaments a visites mèdiques.
- VOLUNTARIAT TESTIMONIALPersones que han superat la malaltia ofereixen el seu testimoni i comparteixen la seva experiència amb els malalts de càncer.
- VOLUNTARIAT PROFESSIONAL
Col·laboració de persones que aporten la seva experiència professional per donar suport a la tasca de la Fundació. - VOLUNTARIAT DE RECURSOS
Voluntaris que realitzen diverses activitats dins l’estructura administrativa i/o de captació de fons.
Quin és el projecte “estrella” o activitat de voluntariat més destacada de la vostra entitat?
Considero que tots els projectes són importants, no n’hi ha un que destaqui sobre l’altre perquè la singularitat de cada tipus de voluntariat es intentar donar resposta per cobrir unes necessitats en aquell moment del pacient i/o familiars .Tampoc hem d’oblidar el voluntariat de recursos, un tipus de voluntariat que no és assistencial però que també cal destacar per la seva implicació i aportació a l’entitat.
Quants voluntaris teniu actualment?
En l’actualitat tenim 30 voluntaris, alguns d’ells compaginen diferent tipus de voluntariat, hospitalari amb acompanyaments a visites mèdiques, domiciliari, professional o de recursos.
Quin creus que és el perfil del voluntari d’Oncolliga? A quins valors doneu importància i quins altres valors fomenteu?
El perfil del nostre voluntariat és el de persones majors de 25 anys. Comptem amb persones joves i més grans, cadascun d’ells aporta matisos diferents per la seva personalitat o caràcter. Sobretot busquem gent compromesa i amb ganes de col·laborar per ajudar a persones afectades de càncer, i que siguin responsables, discretes, amb facilitat de comunicació i saber estar.
Donem importància als valors que comentava anteriorment i volem fomentar el treball en equip, propiciar el sentiment de grup i pertinença a Oncolliga.
Quins són els reptes per al futur de l’associació?
Ens agradaria continuar amb la tasca que estem realitzant, creixent a nivell logístic i territorial per poder oferir més serveis i arribar a més usuaris. També voldríem continuar amb el suport de les administracions, i disposar de més dotacions de subvencions per poder finançar els serveis i projectes d’Oncolliga per tal de garantir la seva gratuïtat.
Un altre repte seria la sensibilització a la ciutadania duent a terme més activitats i campanyes educatives i de comunicació, per poder seguir donant suport a entitats com la nostra, i fer front al càncer i tot el que implica una malaltia d’aquestes característiques.
Font: Entrevista de la FECEC a la coordinadora de voluntariat a Barcelona d’Oncolliga, Cristina Mariano, l’any 2015.