El càncer de pell és un dels tipus de càncer més comuns i fàcilment prevenibles. No obstant això, hi ha una sèrie de mites i concepcions errònies que dificulten la prevenció i el cribratge adequat. En una societat globalitzada, on la informació falsa circula ràpidament, és vital desmentir aquests rumors. Els farmacèutics són professionals sanitaris accessibles que poden proporcionar informació fiable i professional sobre la prevenció i el cribratge del càncer de pell.

La Importància de la Prevenció

1.  Protecció solar diària

Mite: “Només necessito protector solar a l’estiu o quan fa sol.”

Realitat: Els raigs UV són presents tot l’any, fins i tot en dies ennuvolats i durant l’hivern. La radiació UV pot causar danys a la pell en qualsevol moment, per això és crucial aplicar protector solar cada dia. És important també evitar l’exposició solar durant les hores de més insolació a l’estiu: entre les 12h i les 16h.

2. Ús adequat del protector solar

Mite: “Un Factor de Protecció Solar (FPS) alt significa que no necessito reaplicar el protector solar.”

Realitat: Cap protector solar ofereix una protecció completa durant tot el dia. La mesura FPS indica quant de temps una persona pot estar exposada al sol abans de començar a cremar-se, en comparació amb el temps sense protecció. Per exemple, un protector solar amb FPS 50+ permetria estar 50 vegades més temps al sol abans de cremar-se. No obstant això, es recomana reaplicar el protector cada 2 hores. També és important posar-se una quantitat generosa de crema (2 mg/cm²), per assegurar una bona protecció.

3. Evitar les cabines de bronzejat

Mite: “Les cabines de bronzejat t’ajuden a posar-te moreno, però no et poden causar càncer.”

Realitat: Les cabines de bronzejat emeten radiació ultraviolada (UV) similar a la del sol, amb dos tipus principals:

  • UV-A: Penetra profundament a la pell causant envelliment prematur i dany oxidatiu a l’ADN.
  • UV-B: Responsable de les cremades solars i del dany directe a l’ADN que pot provocar càncer de pell.

Les cabines de bronzejat són considerades oficialment com un factor causant de càncer, segons l’informe de l’Agència Internacional de Recerca sobre Càncer (IARC) de l’OMS.

4. Vitamina D

Mite: “L’exposició al sol és bona, ja que m’aporta vitamina D. Si em poso protecció solar, no obtindré aquesta vitamina D”.

Realitat: L’ús de protector solar no impedeix completament la producció de vitamina D. Diverses investigacions demostren que una quantitat suficient de radiació UV-B arriba a la pell fins i tot amb protector solar. A més, hi ha altres fonts de vitamina D, com la dieta i els suplements, sense els riscos associats a l’exposició solar sense protecció.

5. El “callo solar ” i el bronzejat

Mite: “Callo solar ” “El sol genera, de forma progressiva, una resistència de la pell a les cremades i al càncer”. “Un bronzejat és un signe de protecció”.

Realitat: L’exposició repetida al sol sense protecció causa dany acumulatiu a l’ADN de les cèl·lules de la pell. Aquest dany no es repara completament i augmenta el risc de mutacions que poden portar a diferents tipus de càncer de pell, incloent-hi el carcinoma basocel·lular, el carcinoma escamós i el melanoma. El bronzejat és un signe de dany cutani. La pell es bronzeja intentant protegir-se dels danys causats pels raigs UV.

La importància del cribratge recurrent

1. Autoexàmen de la pell

Mite: “Només necessito preocupar-me si tinc moltes pigues.”

Realitat: Tothom ha de realitzar autoexàmens mensuals de la pell, independentment del nombre de pigues. Utilitza els criteris ABCDE (Asimetria, “Bordes”-Vores, Color, Diàmetre, Evolució) per avaluar qualsevol piga o taca sospitosa i consulta un dermatòleg si detectes algun canvi.

2. Visites regulars al dermatòleg

Mite: “No necessito veure un dermatòleg si no tinc cap problema visible.”

Realitat: Les visites regulars al dermatòleg són importants per detectar càncers de pell en les seves primeres etapes, fins i tot abans que esdevinguin visibles o simptomàtics. Si tens factors de risc, com antecedents familiars de càncer de pell o exposició solar intensa, és crucial programar revisions regulars.

El paper de les Farmàcies Comunitàries

Les farmàcies comunitàries poden jugar un paper clau en la prevenció i el cribratge del càncer de pell. Ofereixen consells personalitzats sobre la protecció solar i l’ús de productes adequats per a cada tipus de pell. A més, participen en campanyes de sensibilització que ajuden a educar a la població sobre la importància de la prevenció i el cribratge regular. Sempre que tinguis dubtes, consulta al teu farmacèutic!

Albert de Dalmases Gener

Vocal de la Junta de Govern del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

Farmacèutic Substitut de farmàcia Dalmases

Membre del Comitè Científic de la Fundació Oncolliga