Amb el lema Com viure amb una ostomia, l’Associació Catalana d’ostomitzats (ACO-Oncolliga), va organitzar el passat 3 d’octubre un acte amb motiu del dia mundial del pacient ostomitzat, a l’Hospital Universitari de Bellvitge.
L’acte va ser inaugurat per la Sra. Gemma Martínez, Cap de la Unitat de Formació Continuada de l’Hospital de Bellvitge, el Sr. Francesc Viñas director de la Fundació Oncolliga i la Sra. Mª Dolors Fernández, Tinent d’alcaldessa de l’Àrea de Benestar i Famílies de l’Hospitalet de Llobregat. L’acte va contar també amb la presència de la Sra. Mª Angels Sariñena, regidora del Districte III de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
La introducció de la jornada la va fer la Sra. Montserrat Tegido, infermera estomaterapeuta de l’Hospital Universitari de Bellvitge i col•laboradora d’ACO. Va parlar de la historia de l’estomateràpia, dels inicis d’ACO i de les activitats que ha dut a terme l’associació al llarg dels 20 anys de la seva existència.
La conferència del Dr. Marc Martí, adjunt al Servei de Cirurgia General de l’Hospital de la Vall d’Hebron, va tractar de les malalties inflamatòries digestives, causes, símptomes i tractament. Tot i que aquest darrers han evolucionat molt en els darrers anys, hi ha cassos en els que als pacients se’ls ha de practicar una ostomia i va fer especial èmfasi en l’impacte emocional per aquests pacients i com abordar-ho, ja que aquestes malalties afecten majoritàriament a persones joves.
En la taula rodona es va exposar des de diferents punts de vista la problemàtica de les persones abans i desprès que se’ls practiqui una ostomia.
La Dra. Neus Cols, membre de la junta directiva d’ACO va exposar els aspectes a millorar en l’abans i desprès sota la seva visió com a persona portadora d’una ostomia.
La Sra. Cristina Bierge, Psicòloga de l’Hospital Moisès Broggi, va parlar de l’impacte psicològic, les seves conseqüències i com recolzar i ajudar al pacient.
La Dra.. Ma. Jose Jiménez, metgessa de família EAP Dreta de l’Eixample, va remarcar els punts que han a tenir presents els metges dels centres d’atenció primària amb els seus pacients ostomitzats, supervisió de la medicació, detecció de la necessitat d’intervenció de metges especialistes, facilitat per els pacients tant en els partes durant el període de baixa laboral, elaboració d’informes mèdics i agilitat en les receptes del material per l’ostomia.
El Dr. Eduard Batiste, oncòleg de l’Hospital de Vic, va fer una revisió dels diferents tipus d’ostomies i de complicacions associades que poden apareixer.
Finalment la Sra. Anna Blanco, infermera de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va parlar de la seva tasca en la Unitat Funcional de Càncer Colorectal de l’hospital com a gestora de casos. Aquesta figura que acompanya al malalt des del moment en que se li diagnostica un càncer colorectal és la que detecta la necessitat de suport psicològic i la que gestiona l’acompanyament professional que requuereix el pacient en tot moment.
L’acte es va clausurar amb unes paraules d’agraïment del president d’ACO, Sr. Jaume Campañà. a tots els que havien col•laborat en l’acte i als assistents.
Per veure un reportatge en vídeo cliceu ací