-
Nota de premsa publicada per la FECEC (09.06.2022)
-
La percepció de les persones diagnosticades de càncer és que el suport en l’àmbit laboral recau principalment en els companys i companyes
-
Un 60% dels treballadors reclamen un pla de suport a les empreses per a les persones diagnosticades de càncer
-
Una de cada deu persones afectades per aquesta malaltia han hagut de canviar de tipus de feina, dins o fora de la mateixa empresa
-
Més de 1.000 persones treballadores participen en el primer baròmetre de càncer i treball a Catalunya, publicat per la FECEC
Un 47% de les persones treballadores opina que l’empresa dona poc o cap suport a les persones amb càncer. De fet, la percepció de les persones diagnosticades de càncer és que el suport en l’àmbit laboral recau principalment en els companys i companyes. En aquest sentit, sis de cada deu persones treballadores reclama a les empreses un pla de suport per a les persones afectades per aquesta malaltia i el 76% demana més implicació en la divulgació del càncer en l’entorn laboral.
Aquestes són algunes conclusions del primer baròmetre sobre càncer i treball publicat a Catalunya, impulsat per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). Més de 1.000 persones treballadores han participat en aquest estudi elaborat per l’agència de sociologia GAPS. El baròmetre s’ha presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona i ha comptat amb la intervenció del director del Pla Director d’Oncologia, Dr. Josep Maria Borràs, de la presidenta de la FECEC, Maria Assumpció Vilà, la gerent de la Federació, Clara Rosàs, i el director de l’agència de sociologia GAPS, Oriol Molas.
L’empresa esdevé un espai clau per a les persones amb càncer
Un 61% de les persones diagnosticades de càncer afirma que treballar és important i que la feina és un dels aspectes que dona sentit a la seva vida, 10 punts més del que opinen sobre aquesta mateixa qüestió les persones no diagnosticades.
Pel que fa a la reincorporació laboral després del càncer, el 88% afirma que s’ha trobat el seu lloc de treball com abans de la malaltia. Val a dir, però, que en la immensa majoria de casos s’han hagut de fer canvis com ara reorganitzar l’horari, fer menys hores, combinar tipus de feina presencial-telemàtica. Tot i això, una de cada deu persones ha hagut de canviar de tipus de feina, dins o fora de la mateixa empresa.
L’estudi també posa de relleu que, un cop diagnosticades, la immensa majoria de les persones treballadores ha estat en algun moment de baixa laboral. Qui ha seguit treballant ho ha fet per mantenir una sensació de normalitat, per autoestima o per qüestions econòmiques.
Del baròmetre, un 12% de les persones treballadores entrevistades tenen o han tingut càncer i un 57% han compartit feina amb una persona malalta de càncer.
L’estigma del càncer a la feina té marge de millora
Tot i que les taxes de supervivència han augmentat molt en els darrers anys, la paraula càncer continua tenint una forta connotació negativa i tràgica per als treballadors i treballadores, tot associant-se a conceptes com “malaltia”, “por” i “mort”.
De fet, quatre de cada 10 persones treballadores creu que les persones diagnosticades de càncer no tenen les mateixes oportunitats que la resta.
Malgrat no tenir-ne l’obligació, les persones treballadores fan saber en el seu entorn laboral que han estat diagnosticades de càncer i tan sols el 16% dels afectats no comunica que pateix aquesta malaltia. La tendència és que cada vegada es comuniqui més.
Aquelles persones treballadores que ho comuniquen senten suport i empatia per part de l’empresa, alhora que un cert sentiment de tristesa, per part dels treballadors. No obstant això, manifesten que es produeixen canvis en el tracte que reben. Així, un 27% afirma que se’l tracta amb més distanciament o detecta més dificultats per a parlar amb ell o ella.
Primer baròmetre sobre càncer i treball a Catalunya
A Catalunya la meitat de la població masculina patirà càncer i, en el cas de les dones, seran una de cada tres. Ara bé, la inversió en recerca i nous tractaments han reduït les taxes de mortalitat, millorant notablement la supervivència i cronificació de la malaltia. Aquest canvi de paradigma implica que moltes persones diagnosticades de càncer en edat laboral tindran una vida laboral activa després del càncer.
Per aquest motiu, la FECEC impulsa des de l’any 2015 el programa de #desprésdelcàncer. I ara posa en marxa aquest baròmetre sobre càncer i treball a Catalunya, en el que han participat més de 1.000 persones treballadores. Aquest baròmetre és una eina útil per disposar d’informació de cara a potenciar actuacions de millora de la conciliació de les persones malaltes a l’entorn laboral.
Pots accedir a l’estudi del Baròmetre complet aquí.
Nota tècnica sobre l’estudi:
El baròmetre ha estat elaborat per GAPS, una agència de sociologia amb més de 20 anys d’experiència en sondejos d’opinió, actituds i comportaments; i impulsat per la Federació Catalana d’entitats contra el càncer (FECEC). La recerca ha estat realitzada a través d’un sondeig d’opinió mitjançant enquestes en línia a 1.002 persones treballadores d’entre 16 i 65 anys residents a Catalunya, distribuïdes de manera proporcional a la població activa amb quotes creuades de sexe-edat i de província. Per tal de garantir la representació del col·lectiu de persones treballadores diagnosticades de càncer, es va sobre representar aquest grup, tot aplicant un filtre per captar específicament a les persones treballadores que complissin aquesta condició. Així, de les 1.002 enquestes, 124 es corresponen a persones que tenen o han tingut un diagnòstic de càncer. La recollida de dades s’ha realitzat entre el 31 de gener i el 16 de febrer de 2022. El marge d’error global és de ±3.16%, amb un interval de confiança del 95,5% i el supòsit de màxima indeterminació, on p=q=50 i k=2.