La Fundació Oncolliga és una de les entitats beneficiàries de la iniciativa solidària “1 origami 1 euro”, que posa en marxa cada any la Fundació Mútua General de Catalunya.

Hi ha una antiga llegenda japonesa, Senbazuru, que diu que a qui faci 1.000 grues de paper se li concedirà un desig. I la Fundació Mútua General de Catalunya vol compartir aquest desig solidari amb tothom.

A causa a l’excecpcionalitat de la situació actual, la campanya solidària serà online i per cada grua virtual que la Fundació Mútua General de Catalunya rebi (fotografies i vídeos), donarà 1 euro, fins a un Màxim de 50.000 euros, en benefici de: la Fundació Oncolliga, la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia i La Marató de TV3 (dedicada a la COVID 19).

 

Instruccions de la campanya per a tothom

1. Fes la teva grua de paper (tsuru), només necessites un full de paper quadrat i una mica de paciència. Clica aquí per veure un tutorial.

2. Comparteix la fotografia o vídeo enviant un correu a origami@mgc.es, juntament amb un text on pots explicar la teva experiència (si vols aparèixer al blog www.1origami1euro.org). També haureu d’adjuntar les següents dades: número d’origamis que has fet, nom de la persona de contacte, així com l’email i un telèfon de contacte. O bé, comparteix els origamis amb el hashtag #1origami1euro.

3. Especifica a quina causa vols destinar els teus origamis:

    • Fundació Oncolliga
    • Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia
    • La Marató de TV3 (dedicada a la COVID 19)

4. La data límit d’enviament de fotografies i vídeos serà el 10 de desembre.

 

Instruccions de la campanya per a escoles

1. Si vols que la teva escola participi, entra a: www.1origami1euro.org/ escoles.

2. Un cop hagis emplenat el formulari de participació, formaràs part de la campanya solidària i rebràs tota la informació sobre novetats i notícies d’interès.

3. Enguany la campanya és completament online, per evitar riscos no enviem packs origami ni fem manipulació física de materials. Qualsevol paper quadrat serveix per fer un origami!

4. Quan tingueu fets els origamis, contacteu amb nosaltres (origami@mgc.es). Haureu d’enviar a aquesta adreça electrònica una fotografia o un vídeo dels origamis que heu realitzat, juntament amb un text on podeu explicar la vostra experiència (si voleu aparèixer al blog www.1origami1euro.org). També haureu d’adjuntar les següents dades: número d’origamis que heu fet, nom complet de l’escola o associació, nom de la persona de contacte, així com l’email i un telèfon de contacte.

5. A causa de la situació incerta, no farem la recollida física d’origamis; per tant us agrairíem que vosaltres mateixos, de la manera que trobeu més adequada, decidiu a què voleu destinar les grues de paper.

6. La data límit d’enviament de fotografies i vídeos serà el 10 de desembre.

La llegenda

Hi ha una antiga llegenda japonesa, senbazuru, que diu que a qui faci 1.000 grues de paper (tsuru, en japonès) li serà concedit un desig.

Sadako Sasaki (1943-1955) era una petita nena japonesa que desitjava curar-se de la seva malaltia, produïda per la radiació de la bomba atòmica que va caure damunt d’Hiroshima.

Seguint el consell de la seva amiga Chizuko, i mentre estava a l’hospital, Sadako va decidir fer 1.000 grues de paper, creient que quan les acabés es curaria.

El seu desig no era només curar-se ella, sinó també que tothom al món pogués viure en pau, sense guerres.

Sadako no va poder superar la malaltia, i tampoc no va arribar a fer les 1.000 grues que s’havia proposat (va arribar a fer-ne 644).

 

Projecte educatiu

L’ensenyament artístic forma part del projecte educatiu. L’origami té associades innumerables competències educatives:

  • Ajuda a desenvolupar les destreses oculars, manuals i de motricitat.
  • Inicia en el treball en tres dimensions i reforça l’habilitat espacial.
  • Estimula la formació integral i harmònica de qui el practica, desenvolupant habilitats com la paciència, l’atenció, la concentració, la disciplina, la capacitat d’observació i la creativitat.
  • Els més petits aprenen a conèixer el paper com a matèria primera, les seves propietats, a distingir-lo i valorar-lo.

Per fer un origami només es necessita un tros de paper. La seva acurada manipulació, però, obre un món d’infinites possibilitats i d’enginyosos resultats.