La Fundació Oncolliga, amb el patrocini de Foment del Treball i de Janssen, va organitzar ahir aquesta jornada a la seu de Foment a Barcelona. Un grup d’experts i expertes van parlar de com les empreses poden ajudar al seu personal laboral a prevenir i detectar el càncer de pròstata. En aquesta segona jornada es va anar més enllà i també es van tractar els efectes psicològics que poden tenir els homes que pateixen aquesta malaltia i l’impacte en les relacions sexuals.

Barcelona, 21 de desembre de 2022

El director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball, César Sánchez, va presentar l’acte i va destacar que la institució que representa té “un compromís ferm amb la salut de les persones treballadores i la promoció d’hàbits saludables” però va destacar que el càncer de pròstata encara “és un tabú, és com si no existís i, per tant, cal parlar-ne”.

En aquest sentit, la Dra. Montserrat Arzoz, membre de la Junta Directiva de la Societat Catalana d’Urologia (Oficina del Pacient), va reconèixer que és una “malaltia desconeguda, amagada i, en canvi, del càncer de mama tothom en parla”. La doctora Arzoz va afegir que “hem de fer arribar informació sobre aquesta malaltia i així els pacients tindran millor qualitat de vida”.

L’impacte psicològic

La Dra. Patricia Martí, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga, va dir que “és extraordinari que existeixin entitats com la nostra per ajudar els pacients” perquè gaudeixin d’una vida millor. I és que Oncolliga “ofereix atenció psicològica i tallers sexuals de parella” per reduir l’impacte psicològic que pot provocar aquesta malaltia, “a més d’orientació laboral per a les persones que s’incorporen a la feina després d’haver patit un càncer.

En relació a aquest punt, la doctora Martí va manifestar que “necessitem un lideratge empresarial per acompanyar els treballadors quan tornen a la feina després de la malaltia, posar-se en la pell del pacient, que trobi un equip que l’aculli.”

D’altra banda, el Dr. Juan Manuel Corral, uròleg de l’Hospital Clínic de Barcelona, va subratllar que el patiment de les persones que tenen càncer de pròstata “no és només pel càncer en sí, sinó també pel context social, laboral i emocional”. A més, considera que un dels tractaments més efectius contra el càncer de pròstata és “la vigilància activa,, el tractament sense operar, sense irradiar”.

Precisament, el director de l’Institut Universitari de Pacients de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), el Dr. Boi Ruiz, creu que “l’empresa és també “un important sistema de seguiment” dels treballadors que poden patir aquesta malaltia o dels que ja la pateixen.

La 2ª Jornada de Ll’empresa i el càncer de pròstata va tancar-la la Presidenta de la Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, que va agrair a Janssen, Foment del Treball i als ponents la seva participació en aquesta taula rodona. Vilà també considera que “del càncer de pròstata se’n parla poc i que se n’hauria de parlar més”, va sol·licitar que “el món empresarial s’hi impliqui més” i va recordar que Oncolliga “necessita més recursos econòmics per tirar endavant”.

El periodista expert en salut Ricard Aparicio va moderar la sessió.