Albert J. Jovell: “Jo accepto que no em curaran, però em costaria acceptar que no em cuidaran”.
Donar més importància al pacient i defensar els drets de les persones malaltes en el sistema sanitari és el pensament que el doctor, investigador i docent, Albert J. Jovell defensava i és la base del model Afectiu-Efectiu.
Per a Jovell, aquest model es fonamenta en “la forma de curar i cuidar al pacient com a persona, amb la base científica, incorporant la dimensió de la dignitat i la humanitat del pacient, establint una atenció basada en la confiança i empatia, i contribuint al seu benestar i en els millors resultats en salut”.
Jovell, doctorat en Medicina i Sociologia i especialitzat en Salut Pública per la Universitat de Harvard, va ser un defensor dels drets de les persones malaltes, ja que li va tocar viure com a metge i com a pacient. És per aquesta raó que va desenvolupar el seu propi pensament, el model Afectiu-Efectiu, on reflexiona de la importància que hauria de tenir el pacient en el sistema sanitari. Per a Jovell el més “important és el malalt, no la malaltia“.
És un model que no s’entén de forma aïllada sinó que es construeix amb les propostes d’agents implicats en el sistema sanitari. La finalitat d’aquest és traçar línies d’actuació que millorin els resultats de salut del pacient.