El diari recull la ponència que es va fer a la seu d’Oncolliga a Terrassa amb la presidenta del Comitè Científic d’Oncolliga, Àngels Arcusa, i el voluntari Lluís Marcet, que va parlar la seva experiència com a supervivent del càncer de mama masculí.
Pots llegir el reportatge aquí:
EL PASSAT 17 D’OCTUBRE, ONCOLLIGA VA ORGANITZAR LA PONÈNCIA “EL TRACTAMENT HORMONAL DEL CÀNCER DE MAMA EN HOMES I DONES AVUI” | ALBERTO TALLÓN
Una lluita que també inclou els homes
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama, l’Oncolliga va iniciar uns actes programats per a aquesta setmana. Enguany, posem l’accent en el càncer de mama masculí, una realitat poc coneguda que representa el 2% dels casos detectats.
Alejandro Gracía
El 19 d’octubre de cada any es commemora el Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama i, com ja és habitual, Oncolliga ha organitzat una sèrie d’esdeveniments durant aquesta setmana a la ciutat per tal d’informar i conscienciar sobre la malaltia. Tot i que el percentatge de casos de càncer de mama en homes és només del 2% , és vital reconèixer que aquesta realitat necessita ser prioritzada. La detecció i prevenció són crítiques, independentment del gènere.
La fundació Oncolliga ha dissenyat una setmana per a conscienciar sobre el càncer de mama, que es va iniciar amb la ponència “El tractament hormonal del càncer de mama en dones i homes avui” a la seva seu a Terrassa. L’acte va anar a càrrec de la presidenta del Comitè Científic d’Oncolliga, Àngels Arcusa, i l’oncòloga Marta Andrés. A més, el voluntari Lluís Marcet va exposar la seva vivència testimonial com a home supervivent de càncer de mama masculí.
El càncer de mama en homes és una afecció rara, com ho demostra el fet que només representa el 2% de tots els casos de càncer de mama. “És una malaltia bastant desconeguda en homes. En general, la ciutadania associa el càncer de mama amb les dones”, explica Àngels Arcusa. “A Catalunya, es diagnostiquen al voltant de 40 casos d’aquest tipus cada any”, afegeix. Tot i això, la presidenta del Comitè Científic d’Oncolliga no vol treure importància a l’afectació en homes. “És positiu que es comenci a parlar de forma més natural del càncer de mama masculí”, indica.
Segons dades de l’Hospital Clínic de Barcelona, entre el 15-20% dels homes amb càncer de mama té antecedents familiars propers d’aquesta malaltia. De fet, les germanes i filles dels pacients amb càncer de mama tenen un risc de dues a tres vegades superior de patir aquesta malaltia.
La presentació clínica del càncer de mama en homes és similar a la de les dones, però la seva detecció sol ser aproximadament 10 anys més tardana, el que fa que el diagnòstic i el tractament siguin més desafiadors. Tot i que el teixit mamari dels homes és més petit i teòricament més fàcil de detectar, la manca de consciència pot portar a detectar massa tard la malaltia.
Pel que fa a les dones, Arcusa declara que “l’any 2022 es van diagnosticar 5.500 casos de càncer de mama a Catalunya”. Tanmateix, la supervivència de les pacients de càncer de mama després del diagnòstic “és pràcticament del 90%”. “És una xifra extraordinàriament bona, que es compara molt favorablement amb els altres països”, afegeix la presidenta. La taxa bruta d’incidència a Catalunya és de 138 casos per cada 100.000 dones, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat.
L’oncòloga de l’Hospital de Terrassa Marta Andrés, en la ponència del passat dimarts 17 d’octubre a la seu d’Oncolliga a Terrassa, va ressaltar la importància i les finalitats del tractament hormonal després del diagnòstic. “Hem de fer-ho per reduir el risc que torni el tumor i per inhibir el creixement de les cèl·lules de mama per evitar lesions”, explica l’oncòloga. “És un tractament molt potent i eficaç i disminueix fins a un 45% el risc de recaiguda”, afegeix.
DETECCIÓ I PREVENCIÓ
La detecció precoç és fonamental per a la supervivència en el càncer de mama, i aquesta regla s’aplica tant a homes com a dones. El Departament de Salut insta les dones d’entre 50 i 69 anys a realitzar mamografies cada dos anys, una pràctica que ha demostrat ser efectiva en la detecció precoç. Cada any, en aquest programa de cribratge es conviden unes 430.000 dones i, d’aquestes, hi participen un 65%. Aquest programa ha identificat una mitjana de 1.300 casos de càncer de mama a l’any en els darrers temps. En aquest sentit, Àngels Arcusa assegura que “aproximadament un 8% dels casos de càncer de mama han estat diagnosticats gràcies als programes de cribratge”.
La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. Malgrat que no se’n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar l’obesitat, fer activitat física regularment, reduir el consum d’alcohol i practicar la lactància materna.
MÉS ACTES PROGRAMATS
Per continuar amb els esforços d’informar i conscienciar sobre el càncer de mama, aquest divendres 20 d’octubre s’habilitaran taules informatives al Mercat de la Independència i el Mercat del Triomf durant el matí. A la tarda, des de les 17 hores fins a les 20.30 hores, la Plaça Vella serà l’escenari de la tradicional encesa d’espelmes solidàries. A més, es comptarà amb taules informatives on voluntaris d’Oncolliga atendran el públic i oferiran productes solidaris per a aquells que vulguin col·laborar. Els més petits també gaudiran d’entreteniment amb globus i animació a càrrec de diversos col·laboradors, com els Nans de Terrassa.