El divendres 05 de maig van assistir el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, o el secretari general de Drets Socials de la Generalitat, Oriol Amorós, a la jornada 20 anys d’Oncolliga: d’on venim, on som, on anem. L’acte s’ha celebrat al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), encapçalat pel seu president, Jordi Casas, i va aplegar un centenar de persones, sobretot voluntariat d’Oncolliga, una Fundació que treballa per ajudar persones amb càncer i als seus familiars.
La jornada és un dels actes de commemoració del 20è aniversari d’Oncolliga, que se s’aniran fent durant tot aquest 2023. En la inauguració, la presidenta de la Fundació, Maria Assumpció Vilà, ha agraït la tasca del voluntariat i dels professionals de l’entitat i ha explicat que “en aquests 20 anys l’entitat ha atès 28.000 persones, ha realitzat 170.000 visites i que els voluntaris i voluntàries han atès 7.800 persones”. Vilà ha lliurat un obsequi al president d’honor d’Oncolliga, Jose Antonio Díaz Salanova, en reconeixement dels 20 anys de dedicació a l’entitat.
En la seva intervenció, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha subratllat “la labor incalculable i imprescindible d’Oncolliga perquè, lluny de fer caritat, és solidària i acompanya persones amb càncer perquè millori la seva qualitat de vida”
Per la seva banda, la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha parlat de la importància de “l’acompanyament psicosocial d’Oncolliga” i ha agraït a l’organització “haver atès 28.000 persones, entre les quals m’incloc jo”.
L’atenció oncològica i el preu de la pandèmia
El director Assistencial Corporatiu de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el doctor Vicenç Valentí, ha afirmat que “Des de fa uns mesos hem recuperat l’activitat normal als hospitals gràcies a les vacunes i que els diagnòstics es van recuperar el segon semestre de 2022”.
La representant de l’Agrupació d’Oncolliga del barri barceloní d’Horta, Maria Vilà, ha recordat que “el voluntariat va seguir treballant durant la Covid-19 perquè l’entitat seguís endavant; si Oncolliga va superar la pandèmia, crec que som indestructibles i res ens aturarà”.
Reptes de futur de les entitats socials
Durant la seva ponència, la gerent de la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer, Clara Rosàs, ha manifestat que “hem d’enfortir els fons privats i públics” perquè les entitats socials tirin endavant i que “cal fer molta difusió sobre el benefici que aportem a la societat”.
En les conclusions de la jornada, la presidenta del Comitè Científic d’Oncolliga, l’oncòloga Àngels Arcusa, ha manifestat que “la feina ben feta, com la que desenvolupa Oncolliga, no té fronteres, només té futur i ha afegit que “em sento orgullosa de tenir persones com el nostre voluntariat”.
Per tancar l’acte, la presidenta de la Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, ha assegurat que en els propers anys “continuarem amb els objectius amb què vam començar perquè no és quedi ningú sense atendre; entre tots i totes, continuarem triomfant“.
Jordi Casas, Gemma Tarafa, Mª Assumpció Vilà, Manel Balcells, Jose Antonio Díaz Salanova i Oriol Amorós