11 de juny es celebra el Dia Mundial del càncer de pròstata amb l’objectiu de sensibilitzar a la societat sobre aquesta malaltia i informar de la importància del diagnòstic precoç, i dels recuros i possibilitats pel seu tractament.

DMCP

El càncer de pròstata és el càncer  més comú entre els homes. El factor principal de risc per al seu desenvolupament és l’edat, essent més freqüent en homes majors de 50 anys. Altres factors que també poden influir són la història familiar, la dieta, o infeccions de la pròstata.

Per al diagnòstic, es poden realitzar diversos procediments. El tacte rectal, en què es palpa la glàndula prostàtica, una analítica dels nivells en sang de l’antigen específic de pròstata (PSA) –tot i que no sempre els seus nivells s’eleven en presència del tumor-, l’exàmen a través d’una ecografia transrectal i la biòpsia.

Els tractaments depenen de l’estadi i de la disseminació o metàstasi del tumor. En general es realitza una prostatectomia radical que consisteix en l’extirpació completa de la glàndula prostàtica i / o radioteràpia. No obstant això, és habitual que la malaltia evolucioni requerint tractaments menys localitzats, com és l’hormonal, en el qual es realitza una supressió androgènica per disminuir al màxim els nivells de testosterona.

Quan es produeix metàstasi del tumor a altres òrgans, a més es necessita tractar amb quimioteràpia, o altres fàrmacs hormonals potents d’última generació que augmenten la vida del pacient amb qualitat de vida.

És important abordar la prevenció del càncer mitjançant l’adopció d’una sèrie d’hàbits saludables, com l’activitat física, l’alimentació, la protecció solar, la higiene del son, … i donant importància a certes activitats de diagnòstic precoç i d’educació sanitària, com autoexploració, palpació i controls periòdics de cribratge.