Aquesta celebració, promoguda per l’organització Active Citizenship Network (ACN), pretén conscienciar, tant la ciutadania com les persones que intervenen en l’assistència sanitària, de la necessitat de respectar, garantir i millorar els drets dels pacients europeus.
Enguany el tema central de l’esdeveniment, que se celebra amb diferents actes estatals arreu d’Europa el 18 d’abril i amb una conferència internacional a Brussel·les el dia 12 de maig, és la sostenibilitat dels sistemes de salut en l’àmbit de les malalties cròniques des de dues vessants complementàries:
- La responsabilitat dels diferents actors que hi intervenen. Totes les persones relacionades amb el sector de la salut han d’implicar-se en la construcció d’un model sanitari sostenible i eficient basat en l’equilibri de tres aspectes fonamentals: les limitacions econòmiques actuals, l’accessibilitat universal i la qualitat de l’atenció. En aquest sentit, cal destacar el paper dels cuidadors informals en l’àmbit de l’atenció als malalts crònics.
El rol dels pacients en aquest àmbit és fonamental i només és possible mitjançant:
-
- La participació en l’elaboració i el desplegament de les polítiques sanitàries.
-
- La millora de les seves capacitats individuals per responsabilitzar-se de la seva malaltia i tenir-ne cura, saber identificar-ne els símptomes, respondre-hi apropiadament i adquirir habilitats per gestionar-ne l’impacte físic, emocional i social.
-
- L’ús adequat dels recursos sanitaris.
A Catalunya la participació dels pacients en el sistema sanitari públic es vehicula a través del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC), que actualment aplega més de 300 associacions de pacients. En el si d’aquest Consell, que pretén donar veu als representants de les associacions de pacients davant l’Administracio catalana, s’ha dissenyat un Pla que identifica les mesures necessàries per tal que la ciutadania pugui prendre un rol més actiu en el sistema i, en conseqüència, responsabilitzar-se més de la seva salut i de l’ús adequat dels recursos sanitaris.
Entre les accions que desenvolupa el CCPC hi ha: la promoció de l’apoderament i l’autonomia dels pacients; la resposta a les necessitats dels pacients, famílies i associacions de pacients; la millora de la comunicació entre les associacions de pacients, el Departament de Salut i la ciutadania; la millora de la gestió de les associacions, i la internacionalització del CCPC i de les associacions.
- El paper de la prevenció i la innovació. La promoció d’hàbits saludables, la difusió de campanyes de prevenció de problemes de salut o el foment de processos d’autocura de les malalties cròniques contribueixen a la sostenibilitat del sistema sanitari. La innovació és crucial per garantir la seguretat i la qualitat de l’atenció al pacient.
Les malalties cròniques constitueixen un gran repte per als sistemes de salut. A Europa afecten més del 80% de les persones de més de 65 anys i són responsables del 86% de totes les morts. S’estima que suposen un cost sanitari de 700 mil milions d’euros anuals, és a dir, entre el 70 i el 80% dels pressupostos de salut de la Unió Europea. L’any 2020 seran la causa principal de discapacitat i el 2030 es doblarà la incidència actual d’aquest tipus de malalties a partir dels 65 anys.
En aquest context, l’atenció a la cronicitat és una de les prioritats del Departament de Salut inclosa dins el Pla de salut 2011-2015. Una de les intervencions més importants en aquest àmbit és el desplegament, des de l’any 2011, del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat (PPAC), conjuntament amb el Departament de Benestar Social i Família. El PPAC integra l’atenció social i l’assistència sanitària en un únic servei i pretén donar resposta als reptes de la cronicitat i la dependència potenciant la promoció de la salut i la prevenció dels factors de risc i de les malalties cròniques.
En el marc del PPAC, es duu a terme el programa Pacient Expert Catalunya, una iniciativa multidiciplinària que potencia l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de les persones amb malalties cròniques i que actualment aplega més de 4.500 pacients.
Font: Canal Salut de la Generalitat de Catalunya