L’objectiu és personalitzar els tractaments segons la immunitat de cada pacient
Analitzar l’activitat de catorze gens del sistema immune en un càncer de mama indica si una pacient té una probabilitat alta de sobreviure a llarg termini amb bona salut després del tractament inicial, segons una investigació internacional liderada per l’hospital Clínic de Barcelona. Aquesta anàlisi pot ser útil en el futur per personalitzar el tractament en funció de la immunitat de cada pacient.
“Fins ara ens hem fixat en gens de les cèl·lules tumorals, que ens aporten informació útil per predir la supervivència i personalitzar els tractaments. En aquest estudi demostrem que, si a més ens fixem en els gens del sistema immune, tenim una visió més completa del pronòstic de les pacients”, declara l’oncòleg Aleix Prat, director de l’ Institut del Càncer de l’hospital Clínic, que ha liderat el projecte.
En el cas del càncer de mama, l’activitat dels gens s’ha avaluat amb tests genòmics dels tumors. S’han dut a terme a partir de biòpsies que es van fer quan es va diagnosticar el càncer. “Els resultats no només ens informen del comportament del tumor, sinó també de l’estat general del sistema immune de la pacient”, informa Prat. Si el sistema immune té una alta capacitat de produir cèl·lules contra el càncer, serà més eficaç per evitar recidives després del tractament inicial, i també per combatre altres malalties. Segons destaca l’investigador, “és un concepte nou en oncologia”.
En la investigació s’han analitzat dades de 9.638 pacients amb càncer de mama HER2 positiu (que representen entre un 15% i 20% de tots els casos de la malaltia) o triple negatiu (que representen entre un 10% i un 15% de tots els casos de la malaltia).
La biotec barcelonina Reveal Genomics ha desenvolupat un test que analitza l’activitat dels catorze gens
S’han fet servir tests de l’empresa Reveal Genomics, una spin-offdel campus Clínic de Barcelona i de Vall d’Hebron Institut d’ Oncologia ( VHIO), de què Prat és director científic. Concretament, s’ha fet servir el test HER2DX, adaptat a càncer de mama HER2 positiu, que ja es fa servir en alguns hospitals d’ Espanya, Israel i els EUA i que la revista Time va seleccionar com un dels millors invents del 2022. I el test TNBCDX, adaptat a càncer de mama triple negatiu, que encara no s’ha aprovat i l’ús es limita ara com ara a entorns d’investigació.
Segons els resultats que s’han presentat a la revista ESMO Open , una activitat alta dels catorze gens del sistema immune en les fases inicials del càncer s’associa amb una reducció de la mortalitat d’entre un 41% i un 47% els pròxims deu anys.
La investigació “planteja una nova manera d’entendre el sistema immunitari en el context del càncer”, declara Alena Gros, especialista en immunooncologia de l’institut VHIO.
Els catorze gens identificats “són un marcador d’immunitat antitumoral sostinguda i de l’estat general de la immunitat de les pacients”, explica Prat. “Analitzar-ne l’activitat obre la via a teràpies personalitzades per millorar no només la supervivència davant el càncer, sinó també la salut a llarg termini”.
Aquests gens n’inclouen –entre d’altres– un de crucial per a la maduració dels limfòcits B, que són les cèl·lules immunes que produeixen anticossos; un altre que facilita que els limfòcits B es mantinguin activats, i un tercer que regula la comunicació entre diferents tipus de cèl·lules immunes perquè cadascuna s’activi en el moment adequat. “És possible que en un futur s’identifiquin altres gens d’immunitat rellevants que es podrien afegir al test”, assenyala Prat.
La immunitat influeix en el risc de recidives i en l’estat general de salut després del tractament oncològic
A la investigació hi han participat, a més de les institucions del campus Clínic, l’institut VHIO de Vall d’Hebron, l’Idibell de Bellvitge, l’ Institut Català d’Oncologia, la biotec barcelonina Omniscope i les universitats de Harvard i de Carolina del Nord als Estats Units.