L’estudi, fet a partir de 700 pacients, determina la importància que tenen les mutacions del tumor i les cèl·lules que l’envolten perquè el tractament funcioni

La nova tecnologia ha de permetre saber en quins pacients funcionarà el tractament. (iStock/PBFloyd)

Només un 20% dels càncers de bufeta responen als tractaments amb immunoteràpia. Ara, una anàlisi massiva feta amb intel·ligència artificial ha permès descobrir els factors més importants que ajuden a determinar-ne l’èxit.

Els nous models d’anàlisi han permès a un grup d’investigadors de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i de la Universitat Pompeu Fabra dur a terme l’estudi més ampli que s’ha fet fins ara en aquest àmbit, publicat a la revista Nature Communications.

Júlia Perera, una de les responsables, explica que s’han analitzat dades de seqüenciació de l’ADN i de l’ARN d’uns 700 pacients amb aquesta malaltia. “Hem construït models d’aprenentatge automàtic que ens han identificat quins són els marcadors que fan que uns pacients responguin i d’altres, no”, assegura.

Una científica fent experiments de cultiu cel·lular (iStock/Manjurul)

Les mutacions del tumor i el tipus de cèl·lules, les dues claus

El que han trobat és que hi ha dos factors principals que intervenen en l’èxit o el fracàs de la immunoteràpia en aquest tipus de càncer: les mutacions del tumor i el tipus de cèl·lules que l’envolten.

Els marcadors que més bé indiquen si el tractament tindrà èxit són el nombre de mutacions del tumor (com més, millor) i l’abundància de macròfags, les cèl·lules del sistema immunitari proinflamatòries.

Els resultats del treball conclouen que dels cinc subtipus de tumors en aquesta mena de càncer, el que millor resposta té davant aquest abordatge és el més rar, el subtipus neuronal. La resta presenta una taxa de resposta més baixa, com explica Lilian Marie Boll, una altra de les investigadores.

“En un subgrup de pacients amb càncer de bufeta avançat, els marcadors descrits fins ara funcionen bé per predir resposta al tractament. En la resta, creiem que la resposta depèn d’altres factors biològics.”

Aquesta descoberta hauria de permetre, en el futur, saber en quin tipus de pacients els funcionarà la immunoteràpia i, per tant, poder ajustar molt millor els tractaments. A més, aquesta tecnologia que ara han desenvolupat es podria aplicar a altres classes de tumors.

FONT: https://www.3cat.cat/324/cancer-de-bufeta-descobreixen-els-factors-perque-la-immunoterapia-tingui-exit/noticia/3336906/