Ho ha afirmat el Cap de Servei de Digestologia de l’Hospital del Mar de Barcelona, el doctor Xavier Bessa, durant la jornada que ha organitzat avui el Comitè Científic d’Oncolliga, amb motiu del dia mundial d’aquesta malaltia

D’esquerra a dreta: Justicia, Arcusa, de Dalmases, Andreu, Bessa i Vilà, a la jornada d’avui

La jornada Parlem de la rellevància i la prevenció del càncer de còlon i recte, organitzada pel Comitè Científic de la Fundació Oncolliga, s’ha portat a terme aquest matí al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Aquest tipus de càncer continua sent el de més incidència al nostre país, si sumem els casos d’homes i dones.

El Cap de Servei de Digestologia de l’Hospital del Mar de Barcelona i membre del Consell Assessor del Programa de Cribratge del Càncer de Còlon i Recte de Catalunya, el doctor Xavier Bessa, ha assegurat que “la participació “és baixa, d’un 40% aproximadament, però convé arribar, almenys, a un 60% per reduir la mortalitat i incidència”. Per tant, ha afegit, “el més important del programa de cribratge és que hi participis perquè sinó no es detecta”.

El programa està adreçat a persones entre 50 i 69 anys – l’objectiu és allargar-lo als 74 anys- que són convidades, mitjançant una carta, a fer-se una prova de sang en femta. Aquesta analítica senzilla, que es pot fer a casa, és capaç de detectar el càncer en fases inicials. En cas que aparegui sang en femta, una colonoscòpia posterior determinarà si es tracta d’un càncer o no. El doctor Bessa ha assegurat que “cap de les dues proves són infal·libles per són igual d’efectives”.

El doctor Xavier Bessa durant la seva exposició

Albert de Dalmases, Farmacèutic comunitari, Vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i membre del Comitè Executiu del Programa de Detecció del Càncer de Còlon i Recte de Barcelona, ha explicat que la incidència d’aquesta malaltia “ha estat d’uns 6.500 diagnòstics l’any 2024”.

El rol dels farmacèutiques i farmacèutics en el cribratge d’aquest càncer “és la formació, la sensibilització, la captació i la bona recollida de la mostra”. Segons de Dalmases, “els farmacèutics i farmacèutiques han de donar confiança a les persones dient-los que la prova de sang en femta és senzilla” i ha insistit que “la societat hi participi”.

La darrera ponent de la jornada ha estat Reyes Justicia, Infermera gestora de casos i membre de la Unitat Funcional de Càncer de Còlon i Recte de l’Hospital Universitari de Terrassa. Ha destacat que una alimentació “equilibrada, variada i saludable” pot reduir el risc d’aparició d’aquesta malaltia, així com la realització d’activitat física de manera regular. El tabac i l’alcohol també són dos clars factors de risc. Justicia ha comentat que “la població té una educació sanitària escassa sobre l’epidemiologia i la prevenció d’aquest càncer” i caldria revertir-ho.

La cloenda ha anat a càrrec de la presidenta de la Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, segons la qual “les entitats com la nostra hem de continuar fent divulgació de la prevenció del càncer, com hem fet avui amb l’organització d’aquesta jornada”.

A l’acte també hi han participat la presidenta del Comitè Científic d’Oncolliga, l’Oncòloga Àngels Arcusa, i la secretaria del comitè, la doctora especialista en Aparell Digestiu de l’Hospital del Mar, Montserrat Andreu.

Abans de la jornada, el programa Rubí al dia, de Ràdio Rubí, va entrevistar la presidenta d’Oncolliga i de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer, Maria Assumpció Vilà, per parlar del Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte i de la importància de la detecció precoç. Precisament, en aquest 2025 es compleixen 25 anys de l’inici del programa de cribratge d’aquest tipus de càncer.

Podeu escoltar-la aquí: