L’empresa funerària, que gestiona el tanatori de Can Petit, referma el compromís amb la cura i l’acompanyament de les persones amb malalties avançades a la capital vallesana.

Amb l’objectiu de reforçar la seva implicació en l’acompanyament i la cura de les persones, Àltima ha formalitzat aquest matí l’acord de col·laboració amb la Fundació Oncolliga per donar suport al programa Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva, impulsat per aquesta entitat a la capital vallesana. L’acte de signatura ha comptat amb la presència de Montse Reymóndez, gerent del centre funerari, i d’Ivó Valdivielso, director de la Fundació Oncolliga, i ha tingut lloc a les dependències del Tanatori Àltima Terrassa, a l’Avinguda del Vallès, 742.

Arran d’aquest acord, des d’Àltima, Montse Reymóndez destaca “la importància de poder comptar i col·laborar amb una iniciativa d’aquest tipus a Terrassa. Creiem que, d’una banda, és fonamental poder garantir el suport assistencial i emocional a les persones amb malalties avançades, per prevenir o alleujar patiments i dols complicats. Però també ho és conscienciar la societat sobre la necessitat d’acompanyar en el tram final de la vida, d’afrontar-lo amb sentit i dignitat, i contribuir a normalitzar-lo i a trencar els tabús que envolten la mort”.

El director de la Fundació Oncolliga, lvó Valdivielso, explica els motius que ha portat a l’entitat a posar en marxa el projecte ‘Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva’: “Hem impulsat aquest projecte per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Terrassa, així com per sensibilitzar la població en el procés de final de vida, i per atendre i acompanyar les persones més vulnerables. Precisament, aquest acord de patrocini amb Àltima ens ajudarà a poder iniciar aquest projecte tan innovador que beneficiarà els terrassencs i terrassenques que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat”.

A més de l’impuls de la Fundació Oncolliga i el patrocini d’Àltima, el programa Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva compta amb el colideratge de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), així com la participació de la regidoria de Salut de l’Ajuntament de Terrassa i Fundació “La Caixa”. La iniciativa també es duu a terme en cooperació amb diverses entitats i organismes locals que fomenten la sensibilització envers el procés del final de la vida. A més, contempla la promoció d’accions per incentivar l’acompanyament i l’atenció de les persones que es troben en el procés final de la vida, majoritàriament, en l’etapa de la vellesa.

Dimarts, 22 de juny de 2021 – Montse Reymóndez, gerent d’Àltima, i Ivó Valdivielso, director d’Oncolliga signan el conveni de col·laboració conjunta

 

Terrassa, una comunitat amb necessitats pal·liatives

Entre l’1,3 i 1,5 % de les persones té necessitats pal·liatives a Catalunya, que en gran part es relacionen amb l’envelliment i sobreenvelliment de la població. El 75 %, les cobreix la xarxa pública de l’Institut Català de la Salut (ICS), però al voltant d’un 20 % de les persones es troba en situació d’exclusió social. Un context que, a més, amb la pandèmia de la Covid-19 s’ha agreujat: s’ha produït un increment de les defuncions i de les persones en procés de dol, a més d’augmentar la necessitat de suport a persones amb indicadors de risc social que es troben al final de la vida.

A Terrassa, aquest context es reflecteix amb 11.204 persones que necessiten atenció complexa, de les quals 3.361 presenten una malaltia crònica avançada i 1.120 requereixen cures pal·liatives i es troben, a més, en risc per factors diversos com la pobresa, l’aïllament o la soledat. Per incidir en aquesta problemàtica i fer-hi front, sorgeix el programa Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva.

 

Què vol dir ciutat compassiva?

Les “comunitats compassives” busquen reflexionar sobre el final de la vida i promoure el compliment d’un itinerari vital complet, personalitzat i respectuós amb la persona, fomentant la participació i la capacitat de decisió en el seu procés vital.

Es tracta de projectes amb una perspectiva social i comunitària  que tenen com a objectiu fonamental la millora de la qualitat de vida de les persones amb malalties avançades/final de vida i, especialment, aquelles amb major vulnerabilitat (solitud, xarxa relacional insuficient, aïllament i altres situacions d’exclusió social). També promouen la participació de la comunitat en les necessitats de la pròpia comunitat generant xarxes de suport veïnal.