La Fundació Oncolliga va portar a terme el divendres 21 de juny la xerrada Càncer de pròstata: parla’n al Col·legi de Metges de Barcelona, amb la col·laboració de Johnson & Johnson. És la continuïtat de la campanya Enormement invisible de l’any 2023.
Ponets, persones del públic i membres d’Oncolliga, a la cloenda de la xerrada
La presidenta de la Fundació Oncolliga, Maria Assumpció Vilà, va tancar la sessió amb unes paraules adreçades als homes que pateixen o es recuperen d’un càncer de pròstata: “trenqueu aquest silenci; no us n’amagueu; cal que en parleu amb altres homes, com fan les dones amb el càncer de mama. No cal que magnifiquem tant la sexualitat”, va reblar. I als testimonis de la xerrada, i als homes que també hi han intervingut, els va dir: “sou molt valents per parlar-ne”.
Un dels testimonis, Oriol Vilàs, director de la Start-up d’intel·ligència artificial OMNIOS, va explicar que està recuperat del càncer de pròstata, i que “quan comença a tornar funcionar el sexe hi ha coses que canvien: no surt el semen, però tinc plaer, tot i que l’orgasme és menys intens”. Vilàs va afegir que “sort de la meva dona, que em va donar molta confiança; em va assegurar que ens en sortiríem i ens n’hem sortit”.
L’altre testimoni, David de Amos, Infermer de les Consultes Externes del Servei de Cardiologia i excoordinador d’Infermeria del Consorci Sanitari de Terrassa, i usuari d’Oncolliga, encara s’està recuperant d’un càncer de pròstata. Va subratllar que té molta incontinència d’orina i va destacar que “es poden tenir relacions sexuals molt satisfactòries sense erecció; de l’erecció me n’he ocupat però no em preocupa”.
La Psicòloga, terapeuta sexual i de parella de la Fundació Oncolliga, i Psicòloga de la Fundació Galatea, Mati Segura, va fer la ponència Càncer de pròstata i sexualitat: més enllà de la disfunció erèctil. I és que un dels canvis que provoca aquesta malaltia és aquest tipus de disfunció. Segura va comentar que, la majoria dels homes que visita, “no parlen amb el metge de la manca de desig perquè estan preocupadíssim per l’erecció”. Segons aquesta especialista, “si una parella, tots dos, en tenen ganes, no s’ha d’arribar enlloc; s’ha de gaudir de la sexualitat, i no només amb el coit”.
Vilàs, Segura i De Amos, durant la xerrada al Col·legi de Metges de Barcelona
Una altra de les ponents va ser la doctora María José Ribal, Uròloga, cap de la Unitat d’Uro-Oncologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, que va parlar d’Allò que vols saber del càncer de pròstata. Ribal va assegurar que aquesta malaltia “és un gran problema de salut perquè és la primera neoplàsia de l’home. L’única manera de prevenir-la és amb la diagnosi precoç”. Aquesta experta va afegir que “les xerrades, com la que ha organitzar avui Oncolliga, ajuden a visibilitzar la malatia i, per tant, a conscienciar la societat. El doctor Google a és el pitjor enemic del pacient; s’ha de parlar amb l’uròleg o l’uròloga”.
La xerrada Càncer de pròstata: Trenca el silenci, parla’n! va estar conduïda per la presidenta del Comitè Científic d’Oncolliga, la doctora Àngels Arcusa, que va recordar que “1 de cada 5 homes té càncer de pròstata, tot i que la supervivència és alta”.
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, el doctor Jaume Padrós, va donar la benvinguda a les persones assistents, d’un acte que es va celebrar el 21 de juny al matí en aquesta institució.