Per segon any consecutiu, amb motiu del dia mundial de l’ostomia, l’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO-Oncolliga), va organitzar el passat 1 d’octubre la Jornada “Viure amb una ostomia” a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Aquest any l’objectiu de l’acte era donar la paraula a les persones ostomitzades per a que parlessin sobre quins problemes de relacions personals, laborals, autoestima, salut, han  tingut o tenen encara.

(Vídeo resum de la Jornada clicant sobre la imatge)

JMO_2015_video

L’ Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU), va acceptar la nostra invitació a participar en aquesta jornada ja que a alguns malalts que no responen al tractament farmacològic se’ls ha de practicar una ostomia.

L’acte va ser inaugurat per la Sra. M. José Argerich, cap d’Àrea Infermera de Malalties Nefro-urològiques de l’Hospital Universitari de Bellvitge; la Sra. Débora Garcia, regidora delegada de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament del Prat de Llobregat; el Sr. Jesús Husillos, regidor de Govern d’Igualtat i Benestar Social d l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la Sra. Neus Cols presidenta d’ACO.

JMO_2015_1

Abans d’iniciar la taula rodona, la Sra. Montserrat Tegido, infermera estomaterapeuta de l’Hospital Universitari de Bellvitge i col.laboradora d’ACO, va tenir un record per la Sra. Pilar Solé, primera infermera estomaterapeuta de Catalunya i cofundadora d’ACO, que va morir el 30 de desembre de 2014.

La taula rodona es va iniciaramb la participació del Sr. Joan Solé, membre d’ACO que va parlar de la seva experiència personal.

La  Sra. Anna Sangles, Psicòloga sanitària  d l’Institut Superior d’Estudis Psicològics. ISEP.Clínic, va presentar el seu treball de màster sobre “Satisfacció, qualitat de vida i benestar psicològic dels joves portadors d’una ostomia”, realitzat en joves de entre 19 i 35 anys. Va fer èmfasi sobre la importància de rebre suport emocional, el paper clau de les infermeres estomaterapeutes  en l’aprenentatge de com gestionar la ostomia i també va remarcar la importància de vehicular els centres sanitaris amb el paper rellevant que podrien tenir les associacions i fundacions en la reincorporació a la vida social activa.

Els altres membres de la taula: Sra.Mati Segura  psicòloga clínica y terapeuta sexual y de parella, Sra. Cristina Bierge psicòloga clínica de l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi i de l’Institut Català d’Oncologia,  Sra. Isabel Pascual infermera estomaterapeuta de l’ Hospital Con­sorci Sanitari Integral de Terrassa, Dr. Sebastiano Biondo cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva d l’ Hospital Universitari de Bellvitge,  Sr. Eladi Llasat graduat social de la  Fundació Oncolliga y  Dra. Maria Tobeña  oncòloga mèdica de l’ Hospital de la Santa Creu i Sant Pau,  van respondre a les diverses intervencions del públic.

Finalment, Patricia Marti, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga va parlar de quines estratègies es poden utilitzar per tal de tornar a normalitzar la vida desprès d’una situació d’impacte físic i emocional com és el fet de ser portador d’una ostomia.

L’acte es va clausurar amb unes paraules de la Sra. Montserrat Tegido, del Sr. Enric Bosch, President d’ ACCU y de la Sra. Guadalupe Figueiras, Directora estratègica d’infermeria del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.


JMO_2015_3