• Del 13 al 21 de maig, els visitants de Automobile Barcelona podran participar en una carrera solidària de cotxes en miniatura per recolzar als malalts de càncer.
  • El pilot de rallyes, Nani Roma, l’oncòleg Jordi Craven-Bartle i la periodista Elisenda Camps, padrins de la campanya solidària “Correm junts pel càncer”. 

El càncer és una malaltia de gran rellevància social. No solament afecta a un nombre molt elevat de persones de totes les edats sinó que, de tots els casos que es diagnostiquen, un alt percentatge acaba convertint-se en una malaltia crònica que afecta tant al pacient com a tot el seu entorn laboral i social al llarg de molts anys.

Amb l’objectiu de donar suport als malalts de càncer i a les seves famílies, aquest matí s’ha presentat la II edició de la campanya “Correm junts pel càncer”, una iniciativa solidària que pretén conscienciar sobre les problemàtiques associades al fet de patir càncer i recaptar fons per recolzar als pacients i als seus familiars.

L’acte de presentació ha comptat amb la col·laboració d’uns padrins d’excepció: el corredor de rallyes, Nani Roma, el Dr. Craven-Bartle, director del servei d’Oncologia Radioterápica de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, i la periodista Elisenda Camps.

Durant la presentació, Josep Morell, president de Oncolliga, ha explicat que “amb aquesta campanya, que celebra la seva segona edició, volem conscienciar a les persones que aquests dies s’acostin al nostre estand en el Automobile Barcelona de les necessitats de les persones afectades per càncer, i recaptar fons per ajudar-los”.

Amb aquesta finalitat, Oncolliga ha habilitat un circuit de cotxes en miniatura perquè les persones que passin per l’estand puguin col·laborar amb el càncer, alhora que gaudeixen competint en una carrera, al preu simbòlic de 2 €. També es podrà provar un simulador de cotxes de competició per 3 € o realitzar un donatiu en les guardioles dipositades al mateix espai.

La campanya “Correm junts pel càncer”, que es va celebrar per primera vegada l’any 2015, ha estat impulsada per la Fundació Oncolliga, amb el suport de laboratoris Janssen. Oncolliga té per finalitat ajudar als pacients de càncer i a les seves famílies en els aspectes psicològics i socials als quals s’han d’enfrontar en el seu dia a dia com a conseqüència de la seva malaltia.

 

La qualitat de vida després del càncer

A més de la problemàtica mèdica, el càncer és una malaltia que afecta a les relacions familiars i socials del malalt, a la seva economia, a les seves capacitats i recursos. Per això és tan important donar suport a tots aquests aspectes que tenen una repercussió directa sobre el dia a dia del pacient i del seu entorn més immediat.

El Dr. Jordi Craven-Bartle ha explicat la presentació que “no només el temps de supervivència és important, sinó la qualitat de vida dels supervivents, factor que es té en compte a l’hora de valorar els resultats terapèutics. En el cas de la cirurgia i la quimioteràpia, la qualitat de vida dels pacients s’avalua a 5 i a 10 anys respectivament, i en el cas de la radioteràpia, fins a 20 anys”.

Per tant, “és necessari que les persones tractades per càncer comptin amb la participació de l’atenció primària, les entitats de voluntaris i tota la societat en el seu conjunt. Només d’aquesta forma podrem garantir l’atenció integral que els malalts de càncer precisen per reintegrar-se a la seva vida social i laboral, vencent les seqüeles psíquiques i físiques que la malaltia pugui haver comportat. L’atenció al càncer es converteix, així, en un indicador de la qualitat moral d’una societat”, ha insistit.

Encara que el càncer afecta per igual a homes i a dones, els homes són una mica més propensos a patir-lo. Durant la presentació, el Dr. Craven-Bartle, ha explicat que “en els últims 5 anys l’increment de la incidència del càncer a Catalunya ha estat constant, concretament del 8%, 22.562 homes i 15.922 dones, o sigui que en 2016 es van diagnosticar 5000 casos més que en 2006 i 8400 més que en 2000. Aquest fet es pot relacionar amb l’envelliment de la població, provocat per l’increment de l’esperança de vida i el descens de la natalitat”.

“Els càncers més freqüents en els homes són els de pròstata, còlon, recte i pulmó. En el cas de les dones, els més freqüents són, per aquest ordre, el càncer de mama, el càncer de còlon i recte, i el càncer d’endometri”, ha afegit.

El Dr. Craven-Bartle també ha explicat que les causes d’aquest increment es relacionen amb l’alimentació, a la qual s’atribueixen el 30% de tots els càncers; la contaminació ambiental, causa del 15 % d’ells; i els hàbits tòxics, com el tabac i l’alcohol.

Segons el Dr. Craven-Bartle, “en contrast amb aquestes dades, està el fet que la supervivència global s’ha incrementat un 7%, amb una taxa de 139 defuncions per 100.000 habitants. En el cas del càncer de pròstata, el que major incidència té en homes, cada any es diagnostiquen 4906 casos nous i provoca 784 defuncions. Mentre que la incidència anual augmenta un 3,3%, la mortalitat disminueix un 3,1 %. I així ocorre amb la gran majoria de tipus de càncer, excepte en el cas del càncer de pulmó en què tant la incidència (+5,1% anual) com la mortalitat (+4,4% anual) han augmentat en les dones a causa de la persistència de l’hàbit en aquest col·lectiu. No obstant això, en el cas dels homes, la mortalitat per càncer de pulmó s’ha reduït en un 1,1 %”.

“L’increment global de la supervivència no s’ha donat, doncs, en tots els tipus de càncer i és necessari centrar els esforços en àmbits concrets com el tabaquisme en la dona, i continuar amb el cribaje de còlon i recte, o mama”, ha afirmat el doctor.

Per la seva banda, Ramón Frexes, director de relacions institucionals de Janssen, ha destacat la importància que tenen aquestes campanyes per mobilitzar a les persones i aconseguir suports. En aquest sentit, ha destacat el compromís de Janssen amb els pacients i la seva forta aposta per la innovació, un factor clau aconseguir que els tractaments siguin cada vegada més eficaços i millori la qualitat de vida de les persones afectades per malalties com el càncer.